Grootste meerlingenevenement van Nederland in Burgers’ Zoo

(Nog 51 dagen tot 30 maart 2013, de dag dat Burgers’ Zoo 100 jaar jong wordt! Feliciteer Burgers’ Zoo met een kleine bijdrage aan een groots kunstwerk op burgerszoo.nl/felicitatie!) 

(Nog 51 dagen tot 30 maart 2013, de dag dat Burgers’ Zoo 100 jaar jong wordt! Feliciteer Burgers’ Zoo met een kleine bijdrage aan een groots kunstwerk op burgerszoo.nl/felicitatie!) 

ARNHEM – Het Nederlands Tweelingen Register (NTR) aan de Vrije Universiteit Amsterdam bestaat 25 jaar. Dit wordt op zaterdag en zondag 9 en 10 februari gevierd in Burgers’ Zoo te Arnhem.

Het onderzoek van het NTR heeft geleid tot vele baanbrekende nieuwe inzichten. Zo heeft NTR-onderzoek laten zien dat voor veel gedrag en ziektebeelden erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt, zoals bij lichaamsbouw, sportgedrag, welbevinden, alcoholgebruik, rookverslaving, ADHD en depressie. Samen met de NTR-deelnemers (meerlingen en hun familieleden) wordt deze mijlpaal gevierd op 9 en 10 februari in het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo, dat dit jaar 100 jaar bestaat.

25 jaar toponderzoek

Sinds de oprichting 25 jaar geleden is het NTR uitgegroeid tot één van de grootste en belangrijkste meerlingregisters ter wereld. Dankzij de belangeloze deelname van ruim 170.000 deelnemers (80.000 twee- en meerlingen en hun familieleden) levert het NTR een belangrijke bijdrage aan het verklaren van verschillen tussen mensen in hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Omdat het NTR al 25 jaar bestaat en veel mensen meerdere malen meedoen aan onderzoek is het mogelijk steeds complexere vragen te beantwoorden.

Zo vonden de onderzoekers dat de rol van erfelijke factoren voor sommige eigenschappen verandert als mensen ouder worden. Het NTR speelt internationaal ook een grote rol bij het vinden van genen die bij gedrag en ziekte betrokken zijn. Daarnaast heeft het NTR laten zien dat eeneiige tweelingen, waarvan altijd gedacht werd dat ze genetisch volledig identiek waren, toch subtiel kunnen verschillen in hun DNA.

Duizenden meerlingen en familieleden in Burgers’ Zoo

In het weekend van 9 en 10 februari brengen duizenden NTR-deelnemers een bezoek aan Burgers’ Zoo, waar ze een speciaal ‘meerlingenprogramma’ aangeboden krijgen. Het programma bestaat onder andere uit een film over 25 jaar tweelingonderzoek, een Meet & Greet met de onderzoekers, live onderzoeksdemo’s, een meerlingenfototentoonstelling en een verkleedwedstrijd voor de jongste tweelingen. Het belooft het grootste meerlingenevenement van Nederland te worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen