Woningmarkt 2012 in Arnhem en omstreken gezond ten opzichte van 2011!!

Foto:

ARNHEM – Het uitstekende laatste kwartaal van 2012 heeft de verkopen op de woningmarkt in het afgelopen jaar bijna goed gemaakt. In het vierde kwartaal werden in de regio Arnhem naar schatting ongeveer 460 woningen verkocht door NVM-makelaars. Dit is een stijging van meer dan 30 % ten opzichte van het derde kwartaal.

ARNHEM – Het uitstekende laatste kwartaal van 2012 heeft de verkopen op de woningmarkt in het afgelopen jaar bijna goed gemaakt. In het vierde kwartaal werden in de regio Arnhem naar schatting ongeveer 460 woningen verkocht door NVM-makelaars. Dit is een stijging van meer dan 30 % ten opzichte van het derde kwartaal.

Uiteindelijk zijn er over heel 2012 circa 1460 woningen en appartementen in de bestaande voorraad verkocht door de NVM-makelaars in de regio Arnhem (bestaande uit de gemeentes Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal). Dit is een lichte stijging van circa 1,5% ten opzichte van 2011. De prijzen staan blijvend onder druk: gemiddeld wordt een woning nu voor 198.000 euro verkocht, 2,1% minder dan een jaar eerder.

De invoering van de nieuwe hypotheekregels per 1 januari 2013 heeft veel kopers doen besluiten om in het laatste kwartaal hun slag te slaan. Ze hebben willen profiteren van de gunstige regels en de lagere woonlasten onder het oude regime. In de nieuwe situatie moet een hypotheek namelijk binnen 30 jaar worden afgelost om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, terwijl voorheen 50% aflossingsvrij mocht worden geleend. Vooral starters hebben daarom in het laatste kwartaal een woning gekocht, zodat ze de fiscale voordelen van de oude regeling genieten.

Woningaanbod stabiliseert

Het 4e kwartaal van 2012 was veruit het beste kwartaal in de afgelopen twee jaar, Erwin Broersma: “Niet alleen starters hebben eind 2012 hun kans gegrepen. Maar ook doorstromers zijn steeds actiever op de markt. Die profiteren namelijk van het feit dat zij kunnen kopen nu jonge starters hun woning hebben gekocht. Er zijn veel relatief jonge kopers op de markt met een gemiddeld tot hoog inkomen. Zij bewijzen maar weer hoe belangrijk starters zijn om de woningmarkt een impuls te geven.”

Het totale aanbod woningen op de markt, deels door de toegenomen verkopen, maar ook doordat er minder nieuwe woningen op de markt zijn gekomen, is het laatste half jaar met circa 3% gestegen. Appartementen vormen binnen de regio Arnhem het grootste deel van het aanbod, bijna 45 %. Dit is een duidelijke afwijking ten opzichte van het landelijke percentage van 30%.

Betaalbaarheid is goed

Volgens Strijbosch Thunnissen Makelaars zijn er aanwijzingen dat steeds meer consumenten ook de voordelen van de huidige ontwikkelingen inzien. Erwin Broersma: “We zien dat consumenten langzamerhand beginnen te wennen aan de nieuwe situatie. De regels zijn strenger, maar de financiering van een eigen woning is voor de meeste mensen nog altijd mogelijk. De betaalbaarheid van woningen is nog altijd goed. Woningzoekenden kunnen, ondanks de nieuwe hypotheekregels, profiteren van een ruim aanbod aan van scherp geprijsde woningen en de nog altijd gunstige hypotheekrente. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen