Op donderdag 13 april geeft de expert Herman Heskamp een lezing over het ontstaan van Gelderland door water, ijs en wind in Het Gelders Geologisch Museum. Het ontstaan van de Nederlandse ondergrond is onderdeel van de geologische geschiedenis sinds het ontstaan van de aarde.
Het is een complexe opeenvolging van tijden, van gebergte- en bekkenvorming, van erosie en sedimentatie in en rondom Nederland, evoluerend onder invloed van tektoniek en wisselingen in klimaat en zeespiegelstand (Tektoniek is de studie van grootschalige geologische structuren).
Het huidige landschap in Nederland (Gelderland) is voor het overgrote deel gevormd in het Kwartair (circa 2,58 miljoen jaar geleden tot het heden), en dan met name in het laatste deel (de tijdvakken Saalien, Eemien, Weichselien en Holoceen).
Rivieren uit het noorden, maar ook uit het zuiden, hebben een grote invloed gehad op onze ondergrond. Aan de hand van onder andere gesteente vinden we bewijzen van de aanwezigheid van die rivierstelsels.
De lezing is van 19.30 – 21.30 uur bij het Gelders Geologisch Museum, Parkstraat 32, Velp.
De kosten zijn €7,50 per persoon. Voor Vrienden van het Museum en vrijwilligers is de toegang gratis.
Er is ruimte voor maximaal twintig personen, dus graag vooraf aanmelden via 026-3642996 tijdens openingstijden (dinsdag-zondag, 12.00-17.00 uur).