Help mee de Japanse duizendknoop te bestrijden

Foto: Gemeente Arnhem

De snelgroeiende Japanse duizendknoop  komt al op meer dan 300 plekken in Arnhem voor. De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot: de plant komt van nature niet in Nederland voor. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben breiden Japanse duizendknopen zich snel uit.

Planten en dieren die van nature voorkomen worden zo verdrongen of kunnen uitsterven.

Snelgroeiende invasieve exoot

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, synoniemen Reynoutria japonica, Polygonum cuspidatum) is een snelgroeiende invasieve exoot en komt op meer dan 300 plekken in Arnhem voor. Omdat de plant hier geen natuurlijke vijanden heeft kan de plant zich snel uitbreiden. De wortels groeien tot wel drie meter diep en enkele meters in de breedte. Die zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken. De plant verspreidt zich via grondtransporten en onzorgvuldig menselijk handelen, voornamelijk via maaien en het niet verwijderen van het maaisel. Uit een stukje stengel of wortel kan namelijk al snel een nieuwe plant groeien die binnen enkele jaren uitgroeit tot een plek van tientallen vierkante meters.

Moeilijk te bestrijden

De duizendknoop is moeilijk te bestrijden omdat uit één stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Gooi daarom wortels en plantafval van de duizendknoop altijd bij het restafval. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen. De plant heeft verschillende groeistadia en is in ieder stadium goed te herkennen.

Deze invasieve exoot groeit zelfs door asfalt heen. Hierdoor is deze plant zeer lastig te bestrijden. Gelukkig is de plant goed te herkennen. Voor beheersing, bestrijding en voorkomen van drie soorten invasieve exoten in Arnhem is daarom een plan van aanpak opgesteld. Zie: Japanse duizendknoop

Melden

Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant bestrijden. De gemeente bestrijdt de plant in de openbare ruimte. Kijk eerst of de groeilocatie al bekend is bij de gemeente. Help mee bij de bestrijding en meld de plek waar de plant groeit.

Bestrijding door gemeente

De gemeente bestrijdt de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte op verschillende manieren. Dat zijn stomen, afgraven, maaien, afdekken en elektrocutie.
De gemeente gebruikt geen gif bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden