Vernieuwde Canon van Nederland in Openluchtmuseum

Foto: Nederlands Openlucht Museum

Op 22 juni presenteerde de commissie Herijking Canon van Nederland de vernieuwde Canon. Opnieuw een slingerlijn van vijftig vensters, onderling verbonden door zeven thematische hoofdlijnen.

Bij de samenstelling van de Canon kwam het advies om deze zo nu en dan te herzien. Sinds de start in 2006 is er veertien jaar geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke kennis bijgekomen.

Wat is de Canontentoonstelling?

Het Nederlands Openluchtmuseum, aan de Hoeferlaan 4, biedt sinds 2017 een binnenmuseum met een tentoonstelling over de Canon van Nederland. Spectaculaire filmsets die in elkaar overlopen vertellen verhalen uit de Canon verdeeld over tien achtereenvolgende tijdvakken. Je staat oog in oog met historische personages uit elk tijdvak. Van hunebed tot heden.
Je leert hen en hun wereld kennen via spellen, animaties en films. En uiteraard via hun voorwerpen als het overgeleverde bewijsmateriaal voor hun verhalen. Het ontstaan van Nederland, de bevolking, het klimaat en de geografie komen aan bod in de filmzaal. En in de laatste zaal kun je de complete Canon bevragen op een achttien meter breed aanraakscherm.Canon

Een binnen- én een buitenmuseum

Ook in het uitgestrekte park van het Nederlands Openluchtmuseum komt de Nederlandse geschiedenis in al haar facetten tot leven. Je ervaart er hoe de geschiedenis van ons dagelijks leven is verbonden met de grote gebeurtenissen uit het verleden.
In de Zaanse koopmanswoning word je teruggevoerd naar de slavernijplantage van de toenmalige huiseigenaar. Bij de boerderij uit Budel passeer je de elektrische Dodendraad, gebouwd om in de Eerste Wereldoorlog vluchtelingen en smokkelaars tegen te houden. Zo zijn er nog veel meer plekken in het museumpark waar je aanknopingspunten met de Canon aantreft.

Onderwijs

Ben je werkzaam in het primair onderwijs of voortgezet onderwijs en wil je leerlingen zelf de Canon van Nederland laten ontdekken? Bekijk onze onderwijsprojecten en informeer naar de mogelijkheden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden