Arnhem behaalt laagste score bij onderzoek duurzaamheid in Gelderse gemeenten

Foto: Gemeente Arnhem

Doesburg is de duurzaamste gemeente van Gelderland. Hier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat.

Arnhem behaalt juist de laagste score van alle Gelderse gemeenten: -15,7procent.

Duurzaamheidsindex

Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.
Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Doesburg duurzaamste Gelderse gemeente

Na Doesburg kiezen ook inwoners van Maasdriel vaak voor duurzame opties. De top vijf duurzaamste Gelderse gemeenten is als volgt:

  • Doesburg – duurzaamheidsscore: 43,3 procent
  • Maasdriel – duurzaamheidsscore: 40,6 procent
  • Lochem – duurzaamheidsscore: 37,6 procent
  • Rozendaal – duurzaamheidsscore: 36,4 procent
  • West Maas en Waal  – duurzaamheidsscore: 33,8 procentduurzaamheid

Arnhem behaalt juist de laagste score van alle Gelderse gemeenten: -15,7procent. Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1 procent.
Over de hele provincie gezien heeft Gelderland een score van 12,2 procent, waarmee het duurzamer is dan gemiddeld in Nederland. De provincie komt hiermee op de vijfde plaats, na Limburg (13,8 procent), Friesland (13,8 procent),  Zeeland (18,3 procent) en Drenthe (29,7 procent).

Meeste ‘versteende’ tuinen in Scherpenzeel

Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 36,4 procent van de totale tuinoppervlakte in Gelderland is bestraat. Scherpenzeel spant de kroon, want in deze gemeente ligt 59,4 procent van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Culemborg houden van een onderhoudsarme tuin: 57,2 procent van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat.
In Lochem kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 19,2 procent voorzien van tegels. Ook Renkum is relatief groen, hier is een vierde van het tuinoppervlak bestraat.

Over Vattenfall

Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan honderd jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.

Meer informatie

Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina: https://www.vattenfall.nl/over-vattenfall/vattenfall-duurzaamheidsindex/.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen