Student HVHL wint Cleantech Battle 2022 met oplossing stikstofprobleem

Foto: Bamalang Cham

Student Henry Kozorezov van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is de winnaar van de jaarlijkse Cleantech Battle met zijn concrete oplossing voor het stikstofprobleem. “Een geweldige winnaar met een oplossing voor een actueel probleem!” aldus de initiatiefnemer van de battle Martin Snijder.

De student Animals, Society and Business ontwikkelde een concept om ontlasting van vee te scheiden waardoor er minder ammoniak en stikstof vrijkomen.

Boeren als onderdeel van de oplossing

Naast de titel gaat Henry naar huis met een bedrag van €1500,-. De vierdejaars student is heel blij met de erkenning: “Met mijn project AEMS wil ik boeren helpen door ze onderdeel te laten zijn van de oplossing, in plaats van het probleem.” Het scheiden van urine en ontlasting van melkvee kan de uitstoot van ammoniak en methaan drastisch verminderen. Het draagt bij aan het sluiten van de nutriëntenkringloop en daarmee aan een beter milieu.

Relatief eenvoudige oplossing voor een groot probleem

Henry werkte niet alleen aan de praktische ontwikkeling, maar hij keek juist ook naar de sociale, financiële en ecologische aspecten van dit concept. “Ik vind het belangrijk dat dit concept van mestscheiding ook financiële voordelen voor de sector oplevert. Daarmee kun je het duurzaam implementeren.”
Juryvoorzitter Eveline Buter over het winnende project: “We hebben als jury gekeken naar het innovatieve gehalte en de impact van de projecten. Het project AEMS draagt een oplossing aan voor een heel groot probleem. En dat met een relatief eenvoudige oplossing die makkelijk te implementeren is. Daarnaast is het erg schaalbaar. Een terechte winnaar!”

Cleantech Battle: grootste kennisfestival van Nederland

De Cleantech Battle biedt studenten uit het mbo, hbo en wo in Oost-Nederland de kans om zich buiten hun eigen opleiding en school te laten zien en met hulp van onder meer ondernemers hun duurzame oplossing verder te ontwikkelen.
De Cleantech Battle 2022 werd georganiseerd door Platform Techniek Stedendriehoek en mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio en de gemeente Deventer.
Het onderzoek van Henry Kozorezov maakt deel uit van het project ‘Bronscheiding van dierlijke urine en feces in de stal, het begin van een circulaire mestketen’, dat mede is gefinancierd door Regieorgaan SIA.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen