CASA-avond in Showroom Arnhem: De Coöperatieve Stad 

Foto:

‘Dit is de decade van coöperatie’ stelde burgemeester Herman Kaiser nog in januari bij de Opening van het CASA-Architectuurjaar. Bijna een jaar later is hij weer te gast bij CASA om terug te kijken op 2014, het jaar dat het definitieve einde vormde van enkele grote projecten, maar ook de start vormde van een meer organische ontwikkeling van Arnhem. Tijdens deze avond zullen nieuwe samenwerkingsverbanden en actuele plannen worden gepresenteerd – waaronder enkele primeurs!

2014 was een turbulent jaar. In aanloop naar en nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen sneuvelden MoBA, ArtA en Rijnboog. De nieuwe coalitie van D66, SP, GroenLinks en CDA wist binnen no time Arnhems woningbouwcorporaties, ondernemers en culturele sector tegen zich in het harnas te jagen. Het coalitieakkoord dat – geheel in de geest van de tijd – was gepresenteerd onder het motto ‘Met de Stad’ werd al snel omgedoopt tot ‘Ruzie Met de Stad’. 
Nieuwe initiatieven
‘Arnhem is de boot aan het missen’, constateerde De Groene Amsterdammer onlangs, maar ‘bruist ook van de energie van onderaf’. Strategie of gelukkig toeval: het ‘weifelende stadsbestuur’ biedt in ieder geval veel ruimte aan nieuwe initiatieven. Met succes: naast traditionele partijen als gemeente, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars nemen steeds meer andere spelers deel aan de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Er ontstaan nieuwe allianties en samenwerkingsverbanden die een impuls geven aan een bepaalde plek of zelfs een geheel gebied. 
Primeur
Zo zal de wijk Coehoorn als het aan de initiatiefnemers Alliander, ArtEZ, Coehoorn Centraal en Museum Arnhem ligt  doorgroeien van creatieve biotoop tot een volwaardig Kunstkwartier. Ook het gebied rond het Bartokpark blijft in beweging dankzij de gelukkige match tussen Rozet, park en Aardvarken. Architect Dirk Peters (Barcode Architects uit Rotterdam) en Roy Hasselerharm (KWP Gebiedsontwikkeling) zullen – een primeur – de nieuwe plannen voor het naburige Bartokblok presenteren. Tijdens de avond zullen gemeente en ontwikkelaar het contract voor dit project ondertekenen. 
Uitdagingen
Er is bovendien een nieuwe visie voor de zuidelijke binnenstad van de gemeente. Hoe verder zonder Rijnboog en met meer ruimte (in de vorm van leegstand)? Een woordvoerder van de gemeente zal de uitdagingen én kansen komen toelichten. Eén van die kansen is de Bernard Lievegoed University. Deze onderwijsinstelling is voornemens om zich vanuit Zeist in Arnhem te vestigen. Rector Jeroen Lutters (BLU), Addy de Boer (Nexit Architecten) en Hans Winters (Stichting Eusebiuskerk) zullen ingaan op de plannen hiertoe. 
Burgemeester Herman Kaiser, Charlotte Bik (ArtEZ Arnhem) en Gerrit Breeman (Volkshuisvesting Arnhem) zullen op deze plannen reageren en blikken met CASA-directeur Edwin Verdurmen terug op de gebeurtenissen van 2014. Tot slot is er muziek van de band ESK-ESQUE en CASA’s huis-DJ Pierre Estourgie. Kortom: een avond om niet te missen! 
De Coöperatieve Stad is de afsluitende avond van het gelijknamige jaarthema, waarin CASA onderzoek deed naar nieuwe vormen van samenwerking tussen Arnhem en andere steden, alsook in de stad zelf.   
Informatie
CASA-avond – De Coöperatieve Stad, dinsdag 2 december, aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur; Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord 177; Entree: € 5,-, studenten en leden van de CASA-Sociëteit gratis; Info: www.casa-arnhem.nl
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
casa-arnhem-de-cooperatieve-stad
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen