SOGK neemt Remigiuskerk Steenderen over

Foto:

Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) bestaat veertig jaar en zet zich actief in voor het behoud van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland. Vrijdag 21 november wordt de middeleeuwse Remigiuskerk in Steenderen overgedragen aan de stichting, die zorg gaat dragen voor het duurzaam beheer en behoud van de kerk.

In de kerk, behorend tot de Protestantse Gemeente Steenderen en Bronkhorst, zullen kerkdiensten blijven plaatsvinden. Daarnaast krijgt de kerk een eigen plaatselijke commissie die aan het werk gaat om andere activiteiten te ontwikkelen waarmee de reguliere lopende kosten gedekt kunnen worden. De kerk wordt overgedragen aan SOGK tijdens een speciale bijeenkomst, deze wordt gevolgd door een receptie.
Korte geschiedenis
De Remigiuskerk in Steenderen is een laatgotische pseudobasiliek met driebeukig schip en westelijke toren. De eerste bekende vermelding van de kerk stamt uit 1217 en de klok is in 1635 gegoten door Henrick ter Horst. In de loop der tijd is de kerk diverse malen verbouwd, onder meer na een verwoestende blikseminslag in 1782. Tijdens overstromingen van de nabijgelegen IJssel heeft de kerk dienst gedaan als stal voor koeien en paarden. In de jaren ’60 is de kerk gerestaureerd en in 1966 aangewezen als rijksmonument.
SOGK  
Stichting Oude Gelderse Kerken zet zich actief in voor het behoud van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland. Om belangstelling voor monumentale kerken te wekken en om kerkgebouwen in stand te kunnen houden stimuleert de SOGK het meervoudig gebruik van religieuze gebouwen. De SOGK is een neutrale stichting en biedt kerkbesturen de helpende hand bij restauratie en onderhoud. In bijzondere gevallen kan SOGK kerken in eigendom overnemen als daarmee een bijzonder monumentaal gebouw behouden kan worden voor de toekomst. 
SOGK heeft momenteel 16 rijksmonumenten in eigendom, waaronder, 10 kerkgebouwen, 1 synagoge en 3 torens. Het werk van de SOGK wordt onder andere mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, de vele trouwe donateurs en hen die de stichting een warm hart toedragen. Kijk voor meer informatie op: www.oudegeldersekerken.nl
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen