Voorlichting COPD in Rijnstate Arnhem

Foto: Arnhem Nieuws

Inwoners van Arnhem en omgeving kunnen op woensdag 19 november terecht in Rijnstate Arnhem voor vragen en informatie over de ziekte COPD. Een team van longverpleegkundigen staat tijdens Wereld COPD-dag met een informatiekraam in de centrale hal van het ziekenhuis om extra aandacht te vragen voor COPD en geïnteresseerden kunnen een COPD risicotest doen om te zien of ze risico lopen om COPD te ontwikkelen.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis of longemfyseem, waarbij men vooral bij inspanning moeite heeft met ademhalen. Op 19 november staan we niet alleen stil bij ziekte COPD, maar ook bij de directe gevolgen die de ziekte heeft in het dagelijks leven. Even vlug aankleden en wassen, snel een boodschap doen of nog even stofzuigen is er vaak niet meer bij. De meeste activiteiten moeten nu in een veel lager tempo en met minder lucht gedaan worden. Ook voor de naaste omgeving, zoals partner of kinderen, brengt dit veranderingen met zich mee.
  
Informatiekraam en vragen beantwoorden 
De afdeling Longgeneeskunde van Rijnstate vindt dat er aandacht moet blijven voor COPD en de lichamelijk en geestelijke gevolgen van de ziekte. Longverpleegkundigen kunnen op woensdag 19 november alles vertellen over onder andere de oorzaken en gevolgen van COPD, gebruik van inhalatiemedicatie, stoppen met roken en een verhoogd risico op COPD.
  
Roken is een van de boosdoeners 
COPD ontstaat in 80 tot 90 procent van de gevallen na jarenlang roken. De longen raken beschadigd en de longinhoud wordt steeds kleiner. Van COPD kun je niet genezen, het wordt langzaam steeds erger. In het meest extreme geval overlijd je eraan. Andere veroorzakers van COPD zijn milieuvervuiling en werken met schadelijke stoffen. Ook leeftijd en erfelijkheid spelen een rol.   
Tijdige diagnose van levensbelang 
In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD. Daarnaast is er een grote groep mensen die niet weten dat ze een verhoogd risico hebben op COPD. De diagnose COPD wordt meestal pas laat in het ziekteproces gesteld, omdat de klachten zich heel geleidelijk ontwikkelen. Op het moment dat de arts de diagnose stelt, zijn de longen vaak al ernstig beschadigd. Een vroege diagnose is dus van levensbelang, want dan heeft de behandeling meer effect en zijn de vooruitzichten beter. In het beginstadium van COPD heeft men last van hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning. 
Informatie  
Wereld COPD-dag, 19 november van 9.00 – 16.00 uur, Rijnstate Arnhem; Meer informatie: www.rijnstate.nl   
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen