“Friedliche Revolution” – 25 jaar val van de ‘muur’

Foto:

Omdat het op 9 november precies 25 jaar geleden is dat de muur van de DDR viel, presenteert de Stichting Jumelage Arnhem op zaterdag 8 november, in samenwerking met het ROC Rijn IJssel en de bibliotheek Arnhem, een spectaculaire fototentoonstelling, de film “Marienborn, 25 jaar na de val van de muur” en een lezing met persoonlijke herinneringen. Het evenement is voor het publiek vrij toegankelijk.

Fototentoonstelling (doorlopend)
De tentoonstelling van de fotobanieren over de vijfentwintig jarige herdenking, foto’s genomen in 1989, in aanloop naar de val van de muur, heeft ook in Gera plaatsgevonden. In de uitwisseling van activiteiten heeft de Werkgroep Gera van de SJA de mogelijkheid verkregen deze unieke beelden ook in Arnhem te presenteren, dit door een goede samenwerking met de werkgroep Netzwerk Gera-Arnheim uit Gera.
Lezing door oud burgemeester van Gera, dhr. R. Rauch (11.30 – 13.00 uur)
In het laatste werkbezoek van de SJA-werkgroep Gera bood de heer Rauch zich spontaan aan om in een voordracht / lezing zijn persoonlijke belevenissen over de val van de muur en “Die Wende”, die daar op volgde, ten gehore te brengen. Ralf Rauch was van 1994 tot 2006 de eerste direct gekozen als partijloze Oberbürgermeister van Gera. Geen enkele andere lokale politicus heeft Gera als stad, na de val van 1989/1990, meer op de kaart gezet als Ralf Rauch. Hij is in Gera een markante persoonlijkheid, bouwde mee aan de ontwikkeling van de samenleving van de stad Gera door het oprichten en medelid te zijn van verschillende verenigingen.
“Marienborn, 25 jaar na de val van de muur” (13.00 & 14.30 uur)
De film Marienborn beschrijft het dorpje, ergens in het midden van Duitsland, dat ooit wereldberoemd was. Het gehucht lag op de grens tussen Oost en West en diende decennialang als de belangrijkste en meest beveiligde grensovergang in het IJzeren Gordijn. Velen hier werkten ooit, soms (nood-)gedwongen, voor “het systeem”. In deze hermetisch afgesloten grensplaats smeedden de dorpelingen een hechte kleine gemeenschap. Tegelijk wist iedereen dat niemand werkelijk te vertrouwen was. 
Nu, bijna 25 jaar na de val van de Muur, laat deze documentaire zien hoe de inwoners van Marienborn worden achtervolgd door de spoken uit het verleden. Tegenstrijdige gevoelens van schuld, spijt en melancholie naar het vroegere gemeenschapsgevoel eindigen in een eenzaam onderling zwijgen. Verdenken en verdacht worden. Kijken en bekeken worden. Als in een beklemmende droom vertelt deze documentaire het verhaal van een gesloten gemeenschap die zich poogt te verzoenen met het verleden.
De film Marienborn is geregisseerd door Sabine König, geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties, in coproductie met de NOS en Filmtank en kwam tot stand met steun van het Mediafonds, NOS, CoBO en het Hamburg Film fonds.
Informatie
Het evenement vindt zaterdag 8 november plaats op de trappen en in ruimten van Rozet, van 11:00 – 16:00 uur, aan de Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem. Meer informatie over SJA en activiteiten zijn te vinden op: www.StichtingJumelageArnhem.nl en www.facebook.com/JumelageArnhem
stedenband
De Stichting Jumelage Arnhem (SJA) behartigt, namens de gemeente Arnhem, de stedenband van Arnhem met de steden Gera in Duitsland, gelegen in Thüringen, in het oosten van Duitsland en Croydon in Engeland, een grote stad in de Zuid-Londense regio. De SJA legt, daartoe gevraagd door scholen en opleidingsinstituten, instanties, stichtingen en (sport)verenigingen uit Arnhem, contacten via haar zusterorganisaties in Croydon en Gera voor uitwisselingen, evenementen en projecten op het gebied van educatie, recreatie, kunst, sport, cultuur, welzijnszorg en op sociaal-maatschappelijk gebied. In incidentele gevallen ondersteunt de SJA individuen en of instellingen ook op materieel gebied; zulks ter beoordeling van het bestuur.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen