Film doet boekje open over bancaire wereld voor de crisis

Foto:

Focus Filmtheater Arnhem vertoont op donderdag 16 oktober om 19:00 de opmerkelijke documentaire MASTER OF THE UNIVERSE van Marc Bauder, waarin de voormalig investment banker Rainer Voss een boekje open doet over de bancaire wereld. Na de film is er een zaalgesprek met NRC-journalist Daan van Lent die samen met Egbert Kalse de boeken Bankroet en Het Rampscenario schreef, over de mondiale financiële crisis. 

Op een leegstaande verdieping van een bank in Frankfurt vertelt de Duitse voormalig investment banker Rainer Voss openhartig over de hypnotiserende dagelijkse praktijk van financiële dienstverlening, waarmee hij soms miljoenen dollars per dag verdiende. Net als veel andere jonge handelaren maakte Voss tijdens de kapitalistische gloriedagen in de jaren tachtig een bliksemcarrière waarin weinig vragen gesteld werden en de kansen tot in de hemel reikten. 
Master of the Universe
Tegen het decor van glanzende kantoorflats slentert de inmiddels ontslagen vijftiger wat beschroomd over de verlaten handelsvloer en door de lege vergaderzalen en blikt hij terug op die voorbije, megalomane tijden – alsof WALL STREET’s Gordon Gekko terugkeert op de plaats delict. Met zijn zes tot acht beeldschermen waande ook Voss zich destijds een master of the universe die met één druk op de knop invloed uitoefende aan de andere kant van de wereld. Maar de wereld werd steeds minder overzichtelijk, gevolgen werden onvoorspelbaar, tot ten slotte de luchtbel uiteenspatte.
(Niet)Transparant
Naast persoonlijke ontboezemingen laat Voss ook zijn licht schijnen op de huidige economische situatie in Europa, en verklaart hij waarom banken niet gauw van koers zullen veranderen of ooit transparant te werk kunnen gaan. Een uniek, maar ontmoedigend inkijkje in deze wereldvreemde branche.
Donderdag 16 oktober, 19:00u, Focus Filmtheater Arnhem, Korenmarkt 42, 6811 GW Arnhem. Reserveren via www.focusarnhem.nl of telefonisch op werkdagen tijdens kantooruren: 026 442 42 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen