CASA-avond Nieuwe Architectuur voor de Arnhemse Cultuur

Foto:

Arnhems reputatie als culturele hoofdstad van het oosten mag dan volgens velen op de tocht staan, ondertussen wordt er flink geïnvesteerd in nieuwe cultuurgebouwen. Op dinsdag 7 oktober organiseert het Arnhemse architectuurcentrum CASA een avond over deze actuele ontwikkelingen. Naast een toelichting op de verschillende lopende projecten staat hierin de vraag centraal hoe in te spelen op de huidige veranderingen binnen de kunsten en de beleving daarvan. 

Bezuinigingen op kunst en cultuur, de perikelen rondom MoBA en het afblazen van ArtA bepaalden de afgelopen tijd het beeld. Onlangs nog lanceerde een vertegenwoordiging van de lokale kunstsector een Manifest met aanbevelingen uit onvrede over het gemeentelijk beleid. Groot was dan ook de verbazing bij velen dat het nieuwe college luttele maanden na de verkiezingen besloten heeft tot renovatie en nieuwbouw van Musis Sacrum
Nieuwbouw
In een even rap tempo verrijst momenteel nabij Arnhem Centraal de nieuwe Pathé-bioscoop, ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Powerhouse Company, die eind 2015 moet worden opgeleverd. Deze nieuwbouw voorziet niet alleen in meer zalen en voorzieningen, maar vormt ook een voorname schakel tussen CS en de binnenstad. Daarnaast heeft Toneelgroep Oostpool aan de Weerdjesstraat een uitbreiding gerealiseerd en staat het Theater aan de Rijn op het punt om zich als het ware om te draaien met een nieuwe ingang en foyer aan het Bartokpark. Bovendien zijn er onlangs alternatieven gelanceerd voor Museum Arnhem en Focus Filmtheater. 
Gasten
Tijdens deze CASA-avond zal architect Nanne de Ru, partner bij Powerhouse Company, een presentatie houden over het ontwerp voor Pathé Arnhem. Ruud van Meijel (Toneelgroep Oostpool), Eve Hopkins (Theater aan de Rijn), Gijsje van Honk (MSSA) en George Wiegel (Het Gelders Orkest) geven een toelichting op alle nieuwbouwprojecten. Hedwig Saam (Museum Arnhem), Henk Bitter (Focus Filmtheater) en cultuurwethouder Gerrie Elfrink zullen bevraagd worden over de actuele stand van zaken wat betreft uitbreiding van museum en herhuisvesting van het filmhuis. 
Boekpresentatie
Als intermezzo vindt bovendien de boekpresentatie plaats van Arnhem in Beweging. Architectuur en Stedenbouw vanaf 1980, het nieuwe overzichtswerk van schrijver en stedenbouwkundige Wim Lavooij. Dit boek wordt aangeboden aan wethouder Gerrie Elfrink. 
Datum: dinsdag 7 oktober uur, aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur; Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord 177; Entree: € 5,-, studenten en leden van de CASA-Sociëteit gratis.   
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden