Bloemen bij Joods Monument ter herinnering aan razzia 1942

Foto: Arnhem Nieuws

Gisteren, 17 november, legden drie leden van de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland (LJG) bloemen bij het Joods Monument. Dit ter herinnering aan de Arnhemse razzia van 17 november 1942.

Het Joods monument staat op het Jonas Daniël Meijerplaats bij de Eusebiuskerk. Aan dit plein stond destijds de Israëlitische godsdienstschool, vlak bij de Synagoge aan de Pastoorstraat. Het monument werd vorig jaar op 17 november officieel onthuld.

Kranslegging

Op 8 november legden burgemeester Ahmed Marcouch en opperrabbijn Binyomin Jacobs kransen bij het Joods monument in aanwezigheid van ontwerpster van het monument Betty Jacobs, haar man Leo en Jaap Clifford, voorzitter van de initiatiefgroep voor het monument. Vanwege corona was er geen publieke herdenking dit jaar bij het monument. Wel kon men individueel  bloemen leggen. Ook leerlingen van het Thomas á Kempis College en het Beekdallyceum legden kransen.

‘Laatste bagage’

Het monument, een ontwerp van Betty Jacobs, bestaat uit een Joodse gebedsrol en een koffer. Deze koffer staat symbool voor de laatste bagage van de Joodse Arnhemmers.

Joodse Arnhemmers

In 1933 woonden er in Arnhem 1408 joden. In 1940 waren dat er 1827, als gevolg van de komt van vele joodse vluchtelingen uit de rest van het land. Bij verschillende razzia’s werden vanaf 1941 in zo’n 1500 joden uit Arnhem afgevoerd naar concentratiekampen. In 1951 waren er nog 327 overgebleven in onze stad. (bron: Gelders Archief.)

Voor meer informatie: Joods monument Arnhem

De Jaarlijkse herdenking bij het monument vindt plaats op de tweede zondag van november. In 2021 is dat op 14 november.

Lees ook: ‘Dit monument geeft  Joodse gemeenschap weer een gezicht’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen