Nieuwe serie Ik-buurt-mee lezingen online

Foto: Dick van der Steen

De nieuwe serie ‘Ik-buurt-mee’ lezingen start, momenteel uitsluitend online. Dick van der Steen start op woensdag 18 november 2020 om 20.00 uur.

Deze eerste lezing heeft als onderwerp: De zin van verhalen.

Verhaal dient als een rode draad

Ons leven is vol van verhalen. We bedenken ze, we vertellen ze, we luisteren er naar, we lezen romans, we kijken naar de televisie en gaan naar de bioscoop. Zonder verhalen was ons leven alleen maar een grote hoop los zand. Wij willen van alles, er gebeurt van alles, mensen beweren van alles, maar de samenhang ontbreekt. De functie van een verhaal is dat het dient als een rode draad. Het zorgt voor een kader en binnen dat kader krijgen die losse elementen betekenis.

Rode draden in allerlei soorten

Die rode draden heb je in allerlei soorten. Er komen vijf voorbeelden in de lezing aan de orde: de Odyssee van Homerus, de Divina Commedia van Dante, Julie ou la Nouvelle Héloïse van Rousseau, de Don Juan van Hoffmann en L’étranger van Camus. Vijf verhalen met elk een eigen type rode draad, een eigen type bril om naar de werkelijkheid te kijken. Zo helpt het jou wellicht om overeind te blijven in tijden van twitter en nep-nieuws, van praatprogramma’s, verkiezingen en lobbyisten. En wie weet helpt het jou om jouw eigen blik te verruimen. In elk geval wordt lezen er nog leuker van.

Lezing volgen

Wil je de lezing thuis op jouw computer volgen, dan kun je je aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Uiterlijk één uur voor de lezing ontvang je een e-mail met daarin een link waarmee je de lezing kunt volgen. Van huis uit kun je vragen stellen per sms op een mobielnummer dat in de mail zal worden genoemd. voor meer informatie zie hier.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden