Lezing over leven Helene Kröller-Müller

Foto: Wikipedia

Naar aanleiding van de tachtigste sterfdag van Helene Kröller-Müller geeft Gees-Ineke Smit op 15 december een lezing in het naar haar genoemde museum. De kunsthistoricus gaat in op Helenes jeugd, haar verzameling en het door haar zo gewenste museum op de Veluwe.

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket.

Geen hoge verwachtingen

Als jong meisje heeft Helene Müller niet zulke hoge verwachtingen van het leven dat voor haar ligt. Die waren namelijk het leren hoe je een goede huisvrouw moet zijn en wachten op de geschikte echtgenoot. Van deze afwachtende gelatenheid is weinig terug te vinden in haar volwassen jaren. Ze is inderdaad getrouwd, met Anton Kröller. Beiden zijn geïnteresseerd geraakt in beeldende kunst. Tussen 1907 en 1922 stellen ze een unieke collectie samen van meer dan 11.000 kunstwerken.

Leven vol strijdlust

Al snel weet Helene dat ze deze verzameling wil delen met het publiek: “Ik bouw mijn nieuwe huis en het wordt een museum en zal behoren aan het algemeen.” Het realiseren van die nalatenschap zal uitmonden in vele moeizame jaren met problemen en conflicten. Het ‘ewige Nichtsthun’ waar ze bang voor was in haar jeugd is een leven vol strijdlust geworden, waarin zij uiteindelijk toch haar doel zal bereiken: een museum in de natuur.

Wel graag aanmelden via [email protected] onder vermelding van: lezing 15 december 2019.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden