Britse veteranen geweigerd bij Arnhemse herdenking

Foto: Renkum Nieuws

De Britse veteranen Tom Schaffer (93) en John Pinkerton (77) zijn vrijdagavond geweigerd bij de Airborne herdenking in Arnhem. Ze hadden namelijk geen pasje.

En ze waren niet de enigen. Tom vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog, John vocht in de jaren 60 in het Midden-Oosten.

‘Veiligheidsrisico’

Blijkbaar heeft men tegenwoordig een pasje nodig om bij de herdenking te zijn. Zelfs als je een veteraan bent, wiens strijd en kameraden wij herdenken. Het bericht dat er een pasje nodig was, had de veteranen niet bereikt.

Jan Verlinden, bij wie beide heren logeren is des duivels: ‘Ze werden gewoon snoeihard geweigerd. We wisten niet wat we hoorden. Dit zijn wel twee veteranen, hè? De beveiliging liet ze niet door, zogenaamd vanwege de veiligheid.’ zegt Verlinden bij Omroep Gelderland.

Het stoort Verlinden mateloos dat er zoveel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren om de 75ste herdenking van Operatie Market Garden bij te wonen. Onder hen waren Tweede Kamerleden, ministers en leden van het Koninklijke Huis. Zij konden alles vanaf een uitstekende plek volgen, terwijl de veteranen werden tegengehouden. Een omgekeerde wereld, vindt Verlinden.

“Blijkbaar mogen alleen mensen met een kaartje erdoor. Dit komt puur en alleen doordat er zoveel hoge piefen aanwezig zijn. Maar het zijn de veteranen die je op handen zou moeten dragen. Wie zijn hier nou de echte vips?”, vraagt Verlinden zich hardop af.

Verbouwereerd

De twee Britten zijn verbouwereerd. Naast deze twee heren, konden meerdere veteranen niet naar binnen. Zelfs enkele veteranen in rolstoel mochten niet voorbij de hekken. Sommigen waren in tranen…

Tom en John hadden nog geluk. Een Nederlands stel dat zag hoe zij geweigerd werden, stonden hun kaarten aan hen af. Ze stonden weliswaar op naam maar de beveiliging kneep een oogje dicht….

Dit bericht verscheen eerder op Renkum Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden