Vandaag begint het jaar van het varken

Foto: Arnhem Nieuws

Vandaag begint het Chinese jaar van het varken. Volgens de Chinese kalender gaat het jaar Huangdi 4716 in.

Voor de Chinese Arnhemmers – en alle Chinezen over de hele wereld – een belangrijke tijd van het jaar, die uitgebreid gevierd wordt.

Rood knalvuurwerk

In China is het vijftien dagen lang feest. Vrijwel iedereen onderneemt dan de reis naar de familie om dat te vieren. Omdat zoveel mensen heel ver van hun geboortedorp wonen en werken, begint er rond deze tijd een complete volksverhuizing. De ouders en grootouders wordt eer bewezen, kinderen krijgen nieuwe kleren en een rode envelop met geld, er zijn leeuwendansen bij om geluk en voorspoed te brengen, en rood knalvuurwerk om de boze geesten te verjagen en onheil af te wenden.

In Arnhem is er niet zo heel veel te merken van Chinees Nieuwjaar: het wordt niet uitgebreid op straat gevierd. Het feest speelt zich vooral af in de familiekring, met uitgebreide feestmaaltijden. Daarbij zal dit jaar varkensvlees ongetwijfeld een hoofdrol spelen!

Feest in Rotterdam

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt Chinees Nieuwjaar wel uitgebreid gevierd. De plaatselijke Chinese gemeenschappen organiseren dat, met leeuwen- en drakendansen en vuurwerk. Vooral Rotterdam staat bekend om het veelzijdige Nieuwjaarsprogramma, tot en met zaterdag 9 februari. Het programma wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk. Een leuk uitje voor wie dat een keer van nabij mee wil maken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden