8Bahn Harbour Festival Arnhem

8Bahn gaat de oude havenloods in Arnhem als paradepaardje gebruiken voor een nieuw kleurrijk festival: 8Bahn Harbour Festival. Het feest vindt plaats op zaterdag 23 augustus en uiteraard kan er worden ‘nagepraat’ op de afterparty. 

8Bahn gaat de haven-locatie in Arnhem maximaal benutten met zowel een binnen- als een buitenpodium. Verwacht op het binnenpodium een nadruk op techno in al haar vormen en buiten een warmer geluid met veel disco en Detroit georiënteerde house. Het programma liegt er in elk geval niet om.
Binnen
De producties van de Britse Space Dimension Controller zijn een cross over van retro electro en disco, gemaakt in de toekomst. Klinkt dat vreemd? Ja. En precies zo zijn ook zijn DJ-sets: Onnavolgbaar, vol met platen die je niet eerder mee kreeg en onorthodox aan elkaar gemixt. Als je Jack Hammil, want dat is zijn echte naam, nooit eerder checkte kun je wel eens heel positief verrast worden.
knfnkxg4n7rarm0blh437303y
De Nederlandse Legowelt begin de laatste tijd eindelijk ook in zijn geboorteland de credits te krijgen die hij al jaren lang in het buitenland verdiend. Legowelt a.k.a. Danny Wolfers is onderdeel van de roemruchte Westcoast electro sound waar bijvoorbeeld ook I-F en TLR onderdeel van zijn. Dit jaar bracht hij zijn zoveelste album uit op Creme, Crystal Cult 2080. Dat album representeert zijn voorliefde voor analoge synthesizers en sfeerbepalende drumpatronen.
Berlijner Phillip Sollmann (Efdemin) creëerde zijn populariteit in de ontluikende minimal scene, met gestripte, warme house op het Hamburgse Dial label. Op dat label, waar onder andere ook Lawrence, Pantha du Prince en Roman Flügel releasden, bracht hij in 2007 zijn eerste naamloze album uit. Het album kwam in alle jaarlijstjes terug en in de jaren die volgden ontdekte de wereld dat Efdemin ook een begenadigd DJ is. 
i7nlvzulb3cmp0brcps3pqchi
De uit Londen afkomstige Truss, ook bekend onder zijn MPIA3 monniker, zal als afsluiter van de binnenzaal weinig tere zieltjes voor zich winnen. Met releases op Perc, het legendarisch R&S en Our Circula Sound hoef je je geen illusies te maken: het gas gaat er, op verantwoorde wijze, op. Verwacht geen zielloos digitaal geram maar een energieke mix van stevige electro, techno en jackin’ ghetto house. 
somjz0axd47pijppc4hrprnwk
Naast de gearriveerde namen is er ook ruimte voor DJ’s van eigen bodem. Clairvoyance komt oorspronkelijk uit Venlo, maar heeft zich al een hele poos gevestigd in Amsterdam. In die stad zijn zij resident van de populaire These Guys feesten, die mikken op originele electro en techno programmeringen. Ook Sigward komt gewoon uit Nederland en zou je kunnen kennen van releases op Manual en Beachcoma, wat ook zaken doet met Metope, Fairmont en Rotterdammer Mattheis. Zijn producties en sets, zoals te horen in zijn 8Bahn podcast, houden het midden tussen electronica en sferische techno. 
Buiten 
DJ en producer Karizma uit Baltimore, Maryland USA, is buiten de commerciële lijstjes om, één van ’s werelds beste DJ’s. Kris Klayton is een meester in het bespelen van zijn publiek met niet altijd even bekende, maar altijd dansbare, tracks. Daarnaast staat de Amerikaan bekend om zijn vele edits van bekende anthems.
md9co0q9lzb9pje8aqh1zh4h0
   
DJ Gerd Janson (Dld) vergaarde veel aandacht met zijn journalistieke werk voor Groove Magazine en RBMA. Dat Janson een begenadigd DJ is en een uitstekend label runt (Running Back) weten de muzieknerds al jaren. Pas sinds enkele jaren leeft Gerd hoofdzakelijk van zijn vele (wereldwijde) optredens, waar vooral zijn marathonsets in de Berlijnse Panoramabar debet aan zijn. Verwacht een uitgekiende platentas vol zomerse disco en house.
    
De net in Amsterdam woonachtige Hunee heeft ook een groot deel van zijn bekendheid te danken aan zijn memorabele optredens in Berlijn’s bekendste club. Alhoewel Hunee ook produceert, voor bijvoorbeeld Ostgut en Rush Hour, ligt zijn echte hart bij het DJ-en. Meerdere genres worden vlekkeloos aan elkaar gedraaid en het is een pure cratedigger. En dat laatste betekent uren met je knieën op de grond bakken vol vinyl doorspitten naar die ene dansvloerbom.
r0cky0b5m2b14a1p0gslatkmk
   
Dan Shake is waarschijnlijk de minst bekende buitenlander op 8Bahn Harbour Festival, maar is wel de eerste white motherfucker die een plaat uit brengt op Moodymann’s Mahogani Music. Zijn 3AM Jazz Club EP kwam dit jaar uit en is nu al een van de meest gespeelde house-platen van het jaar. Zijn DJ-sets waarmee in Engeland al langer bekend is, leverden hem voor deze zomer al gigs op in Oslo, Berlijn, het Kroatische Dimensions Festival en natuurlijk Arnhem.
iqn8pni0sz49mbrn4uq3zk9a9
    
De buitenstage wordt gecomplementeerd met twee individuele sets van de in Arnhem geboren broers BertBert en Rik Payne. BertBert stond ooit aan de wieg van 8Bahn, maar verliet het Arnhemse warme bad voor een carriere in Amsterdam. Daar had hij zijn eigen nacht in Neerlands beste club, Trouw Amsterdam en draaide door heel Nederland een mix van house, hip hop en jazz. Op het moment is hij vooral actief met zijn Juxtapose collectief, waarmee hij muzikaal zeer brede avonden organiseert in Arnhem, Rotterdam en na de zomer ook in Amsterdam. Rik Payne is een van de andere Juxtapose oprichters, maar nog wel steeds woonachtig in Arnhem. Zijn sound is, net als die van Juxtapose, zeer breed, maar zijn voorliefde ligt bij (soulful) hip hop.  
8Bahn Harbour Festival 
Nieuwe Havenweg 23 – Arnhem 23.08.2014 / 12.00 – 23.00
Meer info, tickets en Afterparty in Luxor Live: www.8bahnfestival.nl of kijk op Facebook
 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden