Koning opent tentoonstelling Kröller-Müller Museum

Foto:

Zijne Majesteit de Koning opent op 22 mei de tentoonstelling “Seurat. Meester van het pointillisme” in het Kröller-Müller Museum. Het museum is gelegen in Nationaal Park De Hoge Veluwe. De tentoonstelling is te zien voor het publiek van 23 mei tot en met 7 september 2014.

Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is bekend geworden als de uitvinder van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde  – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelde hij een nieuwe esthetiek. 
Tijdens zijn korte loopbaan, hij sterft al op de leeftijd van eenendertig jaar, schildert Seurat zo’n vijftig werken in deze nieuwe stijl, waarmee hij zoekt naar een tot de essentie teruggebrachte weergave van de wereld om hem heen. Zijn onderwerpen vindt hij in het moderne Parijs en aan de Noord-Franse kust, waar hij de zomers doorbrengt.
In de tentoonstelling zijn drieëntwintig van zijn schilderijen en vierentwintig tekeningen te zien. Met veertig bruiklenen van musea en particuliere bruikleengevers van over de hele wereld is het de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, het laatste werk dat Seurat schildert, komt naar Otterlo. Dit topstuk uit de collectie van Musée d’Orsay wordt zeer zelden uitgeleend.
Seurat heeft grote invloed op een hele generatie kunstenaars. Tijdens de tentoonstelling wordt een uitgebreid randprogramma voor jong en oud georganiseerd, met (dans)workshops, concerten, theatervoorstellingen en artists in residence. Kijk voor meer informatie op: www.krollermuller.nl/seurat
 
Credits illustraties:
Foto boven: Titel: Port-en-Bessin, le pont et les quais; Kunstenaar: Georges Seurat (1859-1891); Materiaal: olieverf op doek; Datum: 1888; Creditline: Collectie Minneapolis Institute of Arts, Minneapolis, MN. © Kröller-Müller Museum, Otterlo. Foto onder: Titel: Georges Seurat; Kunstenaar: undated, photographer unknown; Datum:  ongedateerd, fotograaf onbekend; © Kröller-Müller Museum, Otterlo 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
-krller-mller-museum-otterlo-1
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen