Project Comeback, waaraan ook Arnhem meedoet, gaat verder waar het in 2021 geëindigd is: het inspireren en motiveren van jongeren met behulp van topsporters. Zo stond Khalid Boulahrouz in de gemeente Haarlemmermeer voor een groep jongeren om zijn verhaal te delen.
De oud-voetballer, tegenwoordig werkzaam als jeugdtrainer van AZ, vertelde over tegenslagen, uitdagingen en hoe hij deze gebeurtenissen een plek kon geven.
Khalid sprak vrijuit over het verlies van zijn vader op jonge leeftijd en het effect wat dit op hem, zijn familie en directe omgeving had. “Ik had het twee jaar lang moeilijk, was aan het zoeken naar mezelf. (..) Ik had heel veel verdriet, kon dat destijds nog niet goed verwerken. Dat zorgde ervoor dat ik af en toe een beetje lastig was op school.” Khalid toonde dat achter een stoer uiterlijk onzekerheden schuil kunnen gaan en nam de jongeren mee in zijn ervaring met professionele mentale ondersteuning. “Ik denk dat het belangrijk is dat je met iemand kunt praten over dingen waar jij mee zit. Als je dit continue met je meedraagt, dan werkt dit frustrerend.”
Khalid sprak met de jongeren niet alleen over zijn eigen ervaringen, hij gaf hen een aantal wijze lessen mee om meteen na de sessie in de praktijk te brengen.
“Heb vooral plezier en probeer dit te behouden in alles wat je doet. Probeer je te ontwikkelen, want je moet een toekomst opbouwen. En verlies nooit het geloof in jezelf.”
Project Comeback zet zich sinds 2021 in voor meer dan 2,7 miljoen jongeren tussen de dertien en vierentwintig jaar die direct en indirect geraakt worden door de coronacrisis. Met behulp van topsporters bereikten we in 2021 meer dan 1,5 miljoen jongeren, en 17.500 jongeren namen deel aan één van de aangeboden sessies. Samen met tien gemeentes en vijfendertig lokale instanties heeft Project Comeback als doel in 2035 een generatie af te leveren die tegenslagen overwonnen heeft en waar met bewondering naar wordt gekeken.
Project Comeback is een programma met on- en offline activiteiten die focussen op inspiratie, tips en mogelijkheden. Met een team van experts op het gebied van jongeren, coaching en training bieden zij gratis activiteiten aan voor jongeren tussen de dertien en vierentwintig jaar. Deze activiteiten zijn gericht op het wel zijn van jongeren met de thema’s: persoonlijk, werk en opleiding, sociale contacten, lichamelijke en mentale gezondheid. De online sessies worden via YouTube, Instagram (live) en het Project Comeback platform gestreamd en verspreid. De offline sessies vinden veelal verspreid in het land plaats.
Lees ook hier over Project Comeback in Arnhem afgelopen herfst.