Achter gesloten deuren: 123 dagen in een woonzorgcentrum tijdens de eerste golf

17 nov 2020, 14:20 gezondheid
driegasthuizen locatie7 560x3731
Drie Gasthuizen

Hoe was het om tijdens de eerste golf van het coronavirus te verblijven in een woonzorgcentrum, dat steeds verder op slot moest? José Bliekendaal liet zich 123 dagen lang vrijwillig opsluiten in het Arnhemse woonzorgcentrum Drie Gasthuizen en hield een dagboek bij.

Haar ervaringen zijn nu te lezen in het boek Achter gesloten deuren.

Mantelzorger

Als minister Hugo de Jonge half maart aankondigt dat verpleeg- en verzorgingshuizen voor familie en naasten dichtgaan, besluit José Bliekendaal een logeerkamer te betrekken in woonzorgcentrum Drie Gasthuizen

. Als mantelzorger van haar moeder Annie (107) en voorzitter van de centrale cliëntenraad van DrieGasthuizenGroep is José dan al een bekend gezicht voor de bewoners en het personeel.

Uniek inkijkje

Vier maanden lang houdt ze een dagboek bij. José ziet het personeel zoeken hoe zij om moeten gaan met nieuwe maatregelen. Zij krijgt ook te maken met woedende familieleden en beschrijft met hartverscheurende voorbeelden welke impact de sluiting heeft op bewoners van Drie Gasthuizen. De lezer krijgt zodoende een uniek inkijkje in het leven in een woonzorgcentrum in de meest heftige periode van de coronacrisis. “Tot in mijn botten was ik medebewoner, ik voelde wat zij voelden,” zegt José. “Ook toen we drie weken op onze kamer moesten blijven. Dat was zwaar. Op elke afdeling waren wel wat besmettingen. Het werd steeds stiller in huis.”

Nooit meer op slot

cover achter gesloten deuren

“Ik heb alles vanuit mijn hart opgeschreven,” vervolgt José. “De gesprekken met bewoners over wat ze voelden en vonden, waren prachtig. En ook verdrietig als mensen aangaven hoe erg ze het vonden om in een gevangenis te zitten. Al die ervaringen zijn meegenomen in het draaiboek voor een volgende golf. Het huis zal nooit meer helemaal op slot gaan.”

Respect voor zorgmedewerkers

José is tijdens haar verblijf ook blijven werken als vrijwilliger. Ze heeft onder meer als koffiejuffrouw, handhaver (om ondeugende bewoners in het gareel te houden) en krantenbezorger gewerkt. “Wat er voor mij uitspringt, is het respect voor de zorgmedewerkers. We kunnen met z’n allen best wat meer rekening met deze groep houden. Ik heb met eigen ogen gezien en ervaren welke prestatie zij dag in dag uit moesten leveren. Mijn motto is dan ook: Zorg goed voor de Zorg.”

Bestuurder Karin Reesing van DrieGasthuizenGroep vindt het "prachtig en bijzonder" dat José tijdelijk in Drie Gasthuizen heeft gewoond en haar ervaringen wil delen. Karin Reesing: “Als geen ander heeft zij ervaren wat deze periode heeft gedaan met de bewoners en medewerkers.”

Onwerkelijk

De sluiting was ongelooflijk en onwerkelijk voor DrieGasthuizenGroep. Reesing: “Een periode als deze vraagt, nog meer dan anders, om een constante zoektocht naar een evenwicht tussen gezondheid, veiligheid maar vooral ook leefbaarheid voor onze kwetsbare ouderen. De in het voorjaar geleerde lessen helpen ons daar nu ook weer bij.”

Op donderdag 5 november was het eerste exemplaar van het boek door José Bliekendaal uitgereikt aan Burgemeester Ahmed Marcouch. Het boek Achter Gesloten Deuren is vanaf 16 november te koop via boekhandel Meijer en Siegers in Oosterbeek of via https://www.boekwinkeltjes.nl/
b/201273584/ACHTER-GESLOTEN-DE
UREN/