Restauranthoudster en culinair
verbindster Nel Schellekens, tuinder Jeroen Robbers en melkveehoudster
en 'kookjuf' Marga Kroezen hebben de Gelderse Waarde-Ringen 2025
ontvangen.
De onderscheidingen werden uitgereikt vorige week door gedeputeerde
Harold Zoet tijdens een feestelijk Waarde-Ring Gala in het Huis der
Provincie in Arnhem. (Lees onderaan meer over de winnaars).
Gelderse Waarde-Ring
De Gelderse Waarde-Ring is een
onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om burgers en
boeren dichter bij elkaar te brengen. Er waren 45 mensen genomineerd in drie categorieën: culinaire verbinder, educatieheld en innovatieve
voedselondernemer. Genomineerden varieerden van boeren tot bakker en van
chef-koks tot bestuurders en bevlogen vrijwilligers.
Een overzicht van
alle genomineerden is terug te vinden op de website van de provincie Gelderland.
De Week van Ons Eten
De uitreiking van de Waarde-Ringen is
onderdeel van de Week van Ons Eten. In deze week stond de provincie
Gelderland samen met partners stil bij de herkomst van het eten. Er
werden allerlei activiteiten georganiseerd om inwoners van de provincie
kennis te laten maken met de makers van ons voedsel.
Zie voor meer
informatie de website www.deweekvanonseten.nl.
De winnaars
- Nel Schellekens van Het Keunenhuis in Winterswijk ontving de Waarde-Ring in de categorie culinaire
verbinder. Zij beheert het monumentale Keunenhuis op een landgoed bij
Winterswijk.
- De jury over Schellekens: "In haar culinaire proeftuin
experimenteert Nel volop met haar visie 'van kop tot kont, 0 procent waste is
100 procent taste'. Daarbij horen ook de vragen 'Waarom eten we dit wel of
niet?' en 'Wat doen we met het afval?' Wie bij Nel aanschuift hoort het
hele verhaal: over de herkomst van het product, het product zelf, de
grond waar het op groeit en de maker. Nel Schellekens was niet aanwezig in de zaal, maar nam de Waarde-Ring via een video-verbinding in ontvangst.
- Marga Kroezen van De Grote Kroeze in Silvolde ontving de Waarde-Ring in de categorie educatieheld. Marga is
in het dagelijks leven melkveehouder, maar ze zet zich enorm in voor
boerderijeducatie.
- De jury over Kroezen: "Als moestuincoach en kookjuf weet ze jong en oud te enthousiasmeren voor gezonde voeding en lokaal geteeld voedsel. Wat haar bijzonder maakt, is dat ze het verhaal van de landbouw breed deelt, via sociale media, via samenwerkingen en via de vele educatieve activiteiten die ze organiseert. Daarmee zet ze niet alleen haar eigen bedrijf, maar ook de hele sector in een positief daglicht."
- Jeroen Robbers van De Terp Squashpackers in Erichem ontving de Waarde-Ring in de categorie innovatieve
voedselondernemer. Begonnen als kleine tuinder groeide zijn
pompoenbedrijf uit tot een bedrijf dat alles in huis heeft, en
exporteert naar heel Europa.
- De jury over Robbers: "Deze specialist in biologische
pompoenen met eigen verpakkingslijn levert zijn producten volledig
plasticvrij, composteerbaar en biobased verpakt. Wat bijzonder
aanspreekt is de combinatie van duurzaamheid en innovatie. In de visie
van het bedrijf staan zorg voor het milieu en welzijn van mensen
centraal, boven winstmaximalisatie."