Digitale samenwerking Rijnstate en huisartsen start september

Foto: Rijnstate

Vanaf september start een nieuwe samenwerking tussen de huisartsen in de regio Arnhem en Rijnstate. Voortaan vinden er digitale consulten plaats tussen de medisch specialisten van Rijnstate en de huisartsen.

Het gaat hierbij om de specialismen cardiologie, dermatologie, geriatrie, interne geneeskunde en orthopedie. Gezien de voordelen voor alle betrokkenen is het de bedoeling dat op niet al te lange termijn alle specialismen meedoen aan deze digitale consultatie.

Digitaal consulteren

Bij het digitaal consulteren stelt de huisarts een vraag aan een medisch specialist van Rijnstate over een patiënt die onder behandeling is van de huisarts. Dit gebeurt via een digitaal systeem. De huisarts blijft hoofdbehandelaar van de patiënt. De medisch specialist adviseert de huisarts binnen drie werkdagen. De vragen hebben betrekking op de behandeling, het lopend behandeltraject en/ of doorverwijzingen. Bij spoedvragen wordt, zoals gebruikelijk, telefonisch contact opgenomen met de specialist.

Voordelen

Deze nieuwe werkwijze voorkomt dat patiënten onnodig worden verwezen naar een medisch specialist. Er wordt een advies gegeven door een medisch specialist zonder dat het ten koste gaat van het eigen risico. Daarnaast hoeft de patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis te komen en kan zolang mogelijk vanuit huis of de huisarts gezien worden.
Voor de huisarts draagt het systeem bij aan de kwaliteit van zorg in de huisartsenpraktijk. Het vergroot kennis en het leidt tot minder telefonisch contact met medisch specialisten die tijdens kantooruren lastig(er) telefonisch bereikbaar zijn. Voor huisartsen zorgt dit voor een efficiëntere manier van contact met specialisten.
Voor de specialisten nemen onnodige verwijzingen af, waardoor patiënten sneller gezien kunnen worden in de poliklinieken. Bovendien neemt het ad hoc telefoonverkeer af. Daardoor zijn er minder onderbrekingen in de werkzaamheden.

What do you want to do ?

New mail

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden