Coronatests ook beschikbaar voor mantelzorgers

Foto: Pixabay

Zoals minister-president Rutte en minister De Jonge op 6 mei tijdens de persconferentie al aankondigden, wordt het Corona-testbeleid uitgebreid. Per 18 mei is het voor mantelzorgers die thuis zorg verlenen aan kwetsbare mensen mogelijk zich te laten testen op Covid-19.

Dat betekent dat ook mensen die voor bijvoorbeeld een ziek familielid zorgen, zich vanaf nu kunnen laten testen op het nieuwe coronavirus bij klachten die wijzen op een besmetting. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) al eerder.

Als 1,5 meter afstand niet kan

Testen is alleen zinvol als tijdens het verzorgen de 1,5 meter afstand niet mogelijk is, meldt MantelzorgNL op zijn site. Dat is de landelijke vereniging die de belangen behartigt van mantelzorgers. “Denk hierbij aan het druppelen van ogen, het aantrekken van steunkousen en het helpen met aankleden.”
Testen gebeurt alleen bij klachten die passen bij Covid-19, zoals koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid.
Mantelzorgers kunnen vanaf 18 mei in bepaalde gevallen ook beschermingsmiddelen krijgen, zoals mondkapjes, handschoenen, brillen en schorten.

Woon je samen met degene voor wie je zorgt?

Maak een afspraak bij de huisarts of GGD om je te testen. Tijdens deze afspraak zal de huisarts of GGD-arts een aantal vragen stellen en testen indien noodzakelijk. In afwachting van het testresultaat gelden voor de mantelzorger de volgende leefregels: Informatie koorts huisgenoot. Als de testuitslag positief is gelden deze leefregels: Informatie huisgenoot thuis De zorg moet worden overgenomen tot je dit weer zelf kunt doen.

Woon je niet samen met degene waarvoor je zorgt?

Maak een afspraak bij de GGD om je te testen. Tijdens deze afspraak zal de GGD arts een aantal vragen stellen en testen indien noodzakelijk. Laat de zorg overnemen door andere (professionele) zorgverleners totdat de testuitslag bekend is.

De zorg laten overnemen

Voor mensen die zorgen voor een naaste is het laten overnemen van zorg soms lastig te regelen. De Zorgladder voor mantelzorgers geeft inzicht in welke ondersteuning je als mantelzorger nodig hebt en je kunt krijgen.

Richtlijnen beschermingsmiddelen

Het beleid voor beschermingsmiddelen hangt nauw samen met het test-beleid. Volgende week publiceert het RIVM de uitbreiding van de richtlijnen van beschermingsmiddelen, waarin specifiek mantelzorgers worden meegenomen.

Meer informatie

Richtlijn testbeleid van mantelzorgers (pdf)
Leefregels als je wacht op de testresultaten en je woont bij degene voor wie je zorgt (via RIVM)
Leefregels als je positief getest ben en je woont bij degene voor wie je zorgt (via RIVM)
De Zorgladder voor mantelzorgers

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden