Landelijke Zorgverzekeraars steunen kleine zorgverleners met miljarden

Foto: Pixabay

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) trekt miljarden euro’s uit voor een steunpakket aan ‘kleine’ zorgaanbieders zoals wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en kraamverzorgenden. Zij kunnen een maandelijkse bijdrage aanvragen om hun omzetdaling door de coronacrisis te compenseren.

Zo heeft ZN laten weten aan betrokken branche- en beroepsorganisaties.

Lager dan tien miljoen

De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders met een jaarlijkse omzet die lager ligt dan tien miljoen euro. Met de bijdrage kunnen ze personeelskosten betalen (zoals de Rijksoverheid dat met de NOW-regeling voor andere ondernemers heeft voorzien), maar ook huur, afschrijvingen en bijvoorbeeld het loon van de praktijkhouder.
Een groot deel van de betrokken zorgaanbieders heeft de afgelopen weken door de corona-uitbraak geen of minder zorg kunnen verlenen. Zij kunnen daardoor ook geen of minder zorgkosten declareren bij de verzekeraars, terwijl hun kosten wel doorlopen. In een normaal jaar, zonder corona, declareert deze groep zorgverleners voor miljarden euro’s.

Goede regeling

“De zorgverzekeraars vinden het verantwoord om met collectief opgebracht premiegeld een goede regeling voor zorgaanbieders te treffen. Zo garanderen ze dat verzekerden ook ná de crisis weer terecht kunnen bij zorgaanbieders,” zegt voorzitter Dirk Jan van den Berg van ZN.
De regeling was al eerder aangekondigd, maar is nu uitgewerkt. Die wordt per 15 mei in fasen opengesteld voor de verschillende groepen zorgaanbieders. De verzekeraars verwachten dat zij waar mogelijk inhaalzorg gaan leveren. Alleen zo lopen de wachtlijsten niet nog verder op.
Voor grote zorgaanbieders als ziekenhuizen en grote ggz-instellingen wordt een andere regeling opgetuigd. Daar ligt namelijk de omzet hoger dan tien miljoen. Die gaat per 1 juli gelden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden