Indringend boek over impact opname op de Intensive Care

Foto: HAN

In het boek ‘Impact van de Intensive care’ staan de verhalen van 22 voormalig IC-patiënten, naasten en IC-verpleegkundigen. Ze getuigen  van de dringende behoefte aan familie- en patiëntgerichte IC-zorg op alle IC’s.

Lilian Vloet, HAN-lector Acute Intensieve Zorg en voorzitter FCIC, was betrokken bij de redactie van de bundel en schreef het nawoord.

Kwaliteit van (over)leven

Het eerste exemplaar van ‘Impact van de Intensive Care’ is op 11 december 2019 overhandigd aan Ronnie van Diemen, Inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd (foto midden). De voorzitters Marianne Brackel van IC Connect (foto links) en Lilian Vloet van FCIS (rechts op de foto) presenteerden de bundel. Die is bedoeld als een positieve impuls aan de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van (over-)leven.

Post Intensive Care Syndroom (PICS)

Jaarlijks worden er in Nederland ruim 80.000 patiënten op de IC opgenomen. Uit de verhalen in ‘Impact van de Intensive Care’ zijn onder ander patiënten aan het woord die vertellen over hun ziekte en hun intensive care behandeling. Daaruit blijkt hoe diep de indrukken waren op alle betrokkenen bij de veelal moeizame strijd op weg naar herstel.

De ‘impact’ of gevolgen van het herstelproces op de IC kunnen uit fysieke, psychische (PTSS, depressie, angststoornis) en cognitieve schade bestaan. En ze kunnen zelfs een verminderde kwaliteit van leven tot gevolg hebben. Sinds 2012 staan deze verschijnselen bekend als Post Intensive Care Syndroom (PICS). Stichting FCIC (Family and Patient Centered Intensive Care) zet zich hier sinds 2015 voor in.

Werken aan beperken impact IC-opname

Om gezamenlijk de impact van een IC-opname te beperken heeft de FCIC in 2017 heeft een patiëntenorganisatie voor (voormalig) IC-patiënten en naasten (IC Connect) ingesteld. Samen voeren ze een intensieve lobby voor bekendheid van PICS en voor IC-nazorg voor patiënten en naasten. De Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care werken nu aan de ontwikkeling van een landelijke Richtlijn ICnazorg en revalidatie.

Meer informatie?

Kijk op: PICS(F) en FCIC, IC-nazorg en familie en patiëntgerichte intensive care zorg, en projecten.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden