Vanaf 16 december gratis kinkhoest inenting voor zwangere vrouwen

Foto: pixabay

De 22 wekenprik (kinkhoest inenting voor zwangere vrouwen) is vanaf morgen, 16 december, opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma . Vanaf die datum kunnen alle zwangere vrouwen deze prik gratis halen bij een jeugdgezondheidszorg organisatie.

De verloskundige verwijst de zwangere vrouw naar de website www.22wekenprik.nl. Na het invullen van haar postcode wordt zij verwezen naar de juiste organisatie waar ze de prik gratis kan halen.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

Ernstig voor baby’s

Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Baby’s nog niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

Hoe kun je je baby wel beschermen?

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag een beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden