In het Archeologisch Depot van de gemeente Arnhem ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. Het depot wil mensen graag laten zien wat het allemaal in huis heeft.
Daarom toont het maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Omdat we deze maand de Slag om Arnhem herdenken, staat deze maand een vondst uit de oorlog centraal. Na deze publicatie is de vondst van de maand een maand zichtbaar in het Erfgoedcentrum Rozet .
Omdat we deze maand de Slag om Arnhem herdenken, staat deze maand een vondst uit de oorlog centraal. In 2018 is een opgraving uitgevoerd aan de Braamweg in de buurt van de vroegere Villa Heselbergh uit 1912. Bij de villa werden beerputten (een put waarin uitwerpselen werden opgevangen) gevonden, de fundering van een schuilkelder en twee beschermde Duitse parkeerplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. In augustus 1943 werd Villa Heselbergh door de Duitse bezetter in beslag genomen voor de nieuw gevormde Feldkommandantur 642 ‘Arnheim’. De villa werd als hoofdkantoor gebruikt en generaal-majoor Friedrich Kussin had hier de leiding. Officieren werden in woningen geplaatst die in beslag genomen waren aan de Braamweg. Tijdens operatie ‘Market Garden’ werd Kussin op 17 september in zijn auto gedood door Britse kogels. Daarna werd de villa het stafhoofdkwartier van de 9e SS-Pantserdivisie ‘Hohenstaufen’. De villa bleef tot 30 september 1944 een hoofdkwartier. De villa is ernstig beschadigd tijdens de Britse en Canadese artilleriebeschietingen van 12 april 1945, voorafgaand aan operatie ‘Anger’, die het doel hadden om Arnhem en de regio te bevrijden.
In de vroegere villatuin werd een platgedrukte vingerring gevonden. Deze bevat de afbeelding van een doodskop, waarvan de ogen met zwarte verf zijn geaccentueerd. Naast de schedel zijn gestileerde (sterk vereenvoudigde) gekruiste beenderen zichtbaar. De Waffen-SS en tankbemanningen droegen als insigne een doodskop of ‘Totenkopf’ op hun uniform, hoed of pet. De ring kan daarom waarschijnlijk met de aanwezigheid van militairen van de staf van de SS-Pantsereenheden in verband gebracht worden. Het is goed mogelijk dat de ring is verloren tijdens of vlak na de Slag om Arnhem. In Duitse kranten werd geadverteerd met varianten van dit soort ringen voor soldaten.
Wil je meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of wil je iets weten over een voorwerp dat je hebt gevonden? Neem dan contact op met archeoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, Leo Smole, via telefoonnummer 026-3773650 of via e-mailadres [email protected] .
Ook vind je meer informatie op de pagina archeologiedepot Arnhem .
Je vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.