Inwoners die hun achternaam willen veranderen omdat die herleidbaar is naar het
slavernijverleden, kunnen de extra kosten daarvan deels vergoed krijgen van de gemeente
Arnhem. Wie overweegt zijn achternaam te veranderen kan bovendien volgend jaar bij de gemeente aankloppen voor het doen van stamboomonderzoek.
Dat werd zaterdag 2 december gepresenteerd op het symposium ‘de kracht van je naam’.
‘Erkenning van je eigen identiteit’
In totaal kan een inwoner voor vervanging van identiteitsdocumenten en aanvullende kosten die voortkomen uit de wijziging een vergoeding krijgen tot een maximumbedrag van €1.123. Inwoners die hier gebruik van willen maken, kunnen daarvoor terecht op de
website van gemeente Arnhem. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Wethouder Inclusie Maurits van de Geijn: "Zij hebben vaak een lange weg afgelegd om uiteindelijk tot dit besluit te komen. De juiste naam in je identiteitsdocumenten is een enorme belangrijke stap in erkenning van je eigen identiteit."
Eerder al riep Arnhem de landelijke overheid op om extra kosten voor een verandering van de achternaam vanwege het slavernijverleden te schrappen. Van de Geijn: "Dat is enorm belangrijk voor nazaten van tot slaaf gemaakten, die hinder ondervinden van het feit dat hun achternaam hen daar continu mee confronteert."
Stamboomonderzoek helpt bij verwerking
Maurits van de Geijn, wethouder Inclusie
Voor inwoners die overwegen hun naam te laten veranderen, is er stamboomonderzoek mogelijk. "We willen oog hebben voor het slavernijverleden en de impact daarvan op onze inwoners," aldus Van de Geijn. "Stamboomonderzoek kan gesprekken over het slavernijverleden stimuleren en helpen de heling op gang te brengen." Daarnaast is de gemeente in gesprek met organisaties die ondersteuning en begeleiding kunnen geven aan mensen die eraan denken om hun achternaam te wijzigen. "Dat kan echt van meerwaarde zijn voor inwoners die nadenken over naamsverandering," vindt Van de Geijn. "Het is immers niet niks om je naam te willen veranderen vanwege je geschiedenis."
Workshops
Begin 2024 start de gemeente met workshops voor Arnhemmers met een Afro-Surinaamse achtergrond, waarin ze handvatten krijgen voor stamboomonderzoek en DNA-onderzoek naar hun familie. Later in dat jaar volgen workshops voor inwoners met een Indische achtergrond. Het is de bedoeling om rond Keti Koti 2024 enkele van de verhalen die bij die workshops naar boven komen te bundelen en publiceren. Inwoners kunnen zich
aanmelden voor deze workshops .