Het Nederlands Openluchtmuseum gaat de zeer zeldzame 'pluunter' HK4 weer in oude glorie terugbrengen. De pluunter (een kruising tussen een 'punter' en een 'pluut') werd gebouwd in 1924 en er is er maar één van te vinden in Nederland.
Op de scheepswerf van het Openluchtmuseum gaan scheepsbouwers en vrijwilligers de HK4 de komende twee jaar restaureren. Na restauratie keert de pluunter terug naar zijn eigenaar, het Bottermuseum in Harderwijk.
Visserijverleden
De HK4 werd in Harderwijk in slechte toestand aangetroffen op de botterwerf daar. De Botterstichting had geen tijd om de boot (afmetingen 7,20 x 2,40 m) te restaureren en nam contact op met het Openluchtmuseum of de werf daar wel tijd had. De deal was al gauw gesloten en de komende jaren wordt de pluunter in Arnhem geheel gerestaureerd en hersteld. Het Openluchtmuseum wil de kennis van het Nederlandse visserijverleden behouden en doorgeven aan de volgende generaties. De botterstichting Harderwijk blijft eigenaar en draagt ook de kosten van het project dat ongeveer twee jaar gaat duren.
Werfbaas Maik Overbosch scheepstimmerwerf 'De Hoop' in het Nederlands Openluchtmuseum: "Met de restauratie van deze historische vissersboot kunnen we de bezoekers van het museum de komende jaren kennis laten maken met de houten scheepsbouw zoals die vroeger plaats vond. Bovendien zorgen we met ons werk ervoor dat we het ambachtelijke scheepstimmerwerk kunnen voortzetten en daarmee het varend erfgoed behouden."
HK4 en het Harderwijkse Bottermuseum
Op de scheepswerf van het Openluchtmuseum wordt een bord geplaatst met informatie over de HK4 en het Harderwijkse Bottermuseum. Behalve de HK4 bestaat de Harderwijkse vloot uit de HK 21, HK 22 en HK 172. In de Botterloods in die stad kunnen bezoekers ook zien hoe de oude schepen worden gerestaureerd en onderhouden.