Praten over zelfdoding nog steeds taboe

Foto: Stichting 113.nl

In Arnhem overleden vorig jaar twintig mensen aan zelfdoding. Praten over dit onderwerp is nog altijd een taboe.

Terwijl praten juist kan helpen om het te voorkomen. Want de meeste mensen die aan zelfdoding denken, willen eigenlijk niet dood. Zij willen af van de chaos, problemen en pijn van het leven maar weten niet meer hoe. Zelfdoding lijkt dan op een bepaald moment nog de enige mogelijke oplossing te zijn.

Twee bankjes op het Velperplein

Om hier aandacht voor te vragen bevestigde staatssecretaris Maarten van Ooijen woensdag 7 september de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’ op twee bankjes op het Velperplein. Het idee achter de bankjes is om een gesprek te stimuleren, elkaar écht te zien en suïcidale gedachten bespreekbaar te maken. Van Ooijen nam zelf op het bankje plaats om onder meer te praten met Tamara Baars. Zij verloor haar broer aan zelfdoding en schreef daar een boek over.

Wat kun je zelf doen?

Ken je iemand in jouw omgeving waarvan u denkt dat die het moeilijk heeft en mogelijk aan zelfdoding denkt? Probeer dan het gesprek aan te gaan met die persoon. Want elke zelfdoding is er één teveel. Kijk voor hulp en informatie op www.113.nl.
De gemeente organiseerden deze dag samen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie, in aanloop naar de Dag van de Suïcidepreventie op 10 september. Medewerkers van 113, de Sociale Wijkteams en de D3rde Verdieping waren de hele middag aanwezig om met voorbijgangers te woord te staan. Naast een bus van 113 was er een fototentoonstelling met verhalen van nabestaanden.
Voor meer informatie hierover ga naar www.113.nl.

Wat doet de gemeente nog meer?

Gemeente Arnhem werkt samen met veel organisaties in Arnhem om zelfdoding te voorkomen. Denk aan welzijnsorganisaties, scholen, kerken, sociale wijkteams, jongerenwerkers, GGZ, sportverenigingen, huisartsen. Ze zet in op preventie door onder andere scholing van professionals, naasten en vrijwilligers, met publiekscampagnes, gericht beleid op risicogroepen en door het organiseren van interventies om zelfdoding te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen