Sociaal Hospitaal helpt probleemgezinnen op de rit

Foto: Pixabay

Hoe krijg je je leven weer op de rit als je rond de armoedegrens leeft? Als je geen werk en veel schulden hebt? En als gezinsleden psychische klachten hebben? Met op de koop toe opvoedproblemen bij de kinderen?

Honderdvijftig Arnhemse gezinnen die gebukt gaan onder deze giftige cocktail van problemen krijgen de komende twee jaar specialistische hulp om hieruit te komen en zo een beter leven te krijgen.

Multiprobleemhuishoudens

Dat heeft het college van B&W deze week besloten. Het Instituut Publieke Waarden gaat deze hulp, het sociaal hospitaal, verlenen. Uit schattingen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat in Arnhem acht honderd tot duizend multiprobleemhuishoudens zijn. Gezinnen die een groot beroep doen op de (psychische) zorg en vaak diep in de schulden zitten. Waarbij er een grote kans is dat de kinderen zelf ook in zo’n situatie terecht komen. Hiervoor heeft het Instituut Publieke Waarden het sociaal hospitaal ontwikkeld, waarmee in Den Haag, Enschede en Almelo goede resultaten zijn geboekt.

Goede resultaten

Wethouder Martien Louwers (schulddienstverlening en werk en inkomen): “Het is echt nodig om de problematiek waar sommige gezinnen mee worstelen op een onconventionele manier aan te pakken. Ik hoorde voor het eerst over het Sociaal Hospitaal toen ik in Den Haag was om te praten over de aanpak van schulden. Deze aanpak bleek succesvol. Het leek ons goed om dit ook in Arnhem toe te gaan passen. Deze aanpak bestrijkt het hele sociale domein. Het helpt mensen echt een stap vooruit, juist in die gezinnen waar het met de reguliere hulp niet lukt.”

Doorbraakmethode

Kern van de aanpak van het sociaal hospitaal is de doorbraakmethode. Ouders in zulke gezinnen weten meestal heel goed dat ze problemen hebben. Maar het lukt ze niet meer een uitweg te zien. Dit is vaak omdat voor hun grootste probleem geen oplossing weten. Vaak ook omdat ze verstrikt raken in alle bureaucratische regels waar ze tegenaan lopen. Het sociaal hospitaal gaat dan samen met dit gezin dát probleem eerst aanpakken en oplossen. Zo ontstaat er meer ruimte binnen deze gezinnen. Ook wordt het vaak minder ingewikkeld om ook andere problemen op te lossen.

Gemotiveerde gezinnen

Het sociaal hospitaal levert maatwerkondersteuning. Het trekt samen op met wijkcoaches, huisartsen en andere lokale professionals die bij het gezin betrokken zijn. Ze weten hun weg te vinden in de bureaucratie. Zo kunnen ze sneller en beter zaken geregeld krijgen. Voorwaarde is wel dat de gezinnen zelf gemotiveerd zijn om uit de problemen te komen. Uit eerdere ervaringen blijkt overigens dat het daarmee wel goed zit.

Een beter leven

Het project is voor de gemeente een investering van €875.000. Als de methode in Arnhem net zo succesvol is als elders, dan levert dit in dit project een besparing op van maatschappelijke kosten van €3,6 miljoen. Dat zijn onder andere kosten voor zorg en schulddienstverlening. Wethouder Hans de Vroome (jeugdzorg): “Het is bekend dat we in Arnhem heel kritisch moeten kijken naar de uitgaven op jeugdzorg. Dan is het mooi dat we effectieve hulp kunnen bieden en tegelijk besparen. Maar de belangrijkste winst is natuurlijk een veel beter leven voor deze gezinnen en nieuw toekomstperspectief voor de kinderen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen