Op naar minimaal 90 waterstofauto’s in en om Arnhem

Foto: Gemeente Arnhem

Met het doel van minimaal 90 waterstofauto’s die in Arnhem en omgeving rijden is het project H2-Drive gestart op 12 december. H2-Drive is een initiatief van gemeente Arnhem en provincie Gelderland.

Met dit project willen provincie en gemeente de luchtkwaliteit in de regio verbeteren.

Waterstofauto uitproberen

De lancering van het project H2-Drive vond plaats op 12 december, op het industriepark Kleefse Waard. De ruim 180 bezoekers konden er diverse waterstofauto’s bekijken en er een proefrit in maken. Ook hoorden zij alles over de achtergronden en inhoud van het project H2-Drive en het H2-Stimuleringspakket. Daarnaast vertelden rijders uit de regio hoe zij het rijden op waterstof ervaren.

Waterstof is veelbelovend

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland zijn initiatiefnemers van H2-Drive. Beide organisaties stimuleren al langer en op allerlei manieren een duurzame leefomgeving en duurzame energie. Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie en milieu van provincie Gelderland: “De lucht moet snel schoner worden én we moeten tempo maken in de overschakeling naar nieuwe energie. Waterstof is veelbelovend, daarom moeten we versnellen en ben ik blij met dit project.”

Kip-eiverhaal

Waterstof rijden is echter nu nog pionieren. Wethouder Duurzaamheid Cathelijne Bouwkamp van gemeente Arnhem: “Bij waterstofmobiliteit is er sprake van een kip-eiverhaal. Er zijn weinig waterstofauto’s in Nederland omdat er weinig tankstations zijn. En er zijn weinig tankstations omdat er weinig auto’s zijn. In de regio Arnhem is er zeer veel waterstofkennis aanwezig en daarom is dit project in deze regio heel logisch. Vooral ook omdat er op Industriepark Kleefse Waard een openbaar waterstoftankstation is.” H2-Drive ontzorgt waterstofrijders en maakt zo de keuze voor waterstof aantrekkelijker.

Geen CO2 en fijnstof

Waterstofauto’s stoten geen CO2 en fijnstof uit, en verbeteren zo de luchtkwaliteit in de regio. Ook de aanschafprijs is voor veel mensen een drempel om de auto te kopen. Om toch zo veel mogelijk mensen te stimuleren voor waterstof te kiezen, stellen gemeente Arnhem en provincie Gelderland hiervoor subsidie beschikbaar. Ze hebben marktpartijen uitgenodigd een voorstel te doen hoe ze zo veel mogelijk waterstofauto’s in Arnhem en omgeving willen laten rijden. Een consortium van vijf organisaties had het beste plan om waterstofrijden te stimuleren. Zij hebben dit plan uitgewerkt in een subsidieaanvraag en die subsidie is verleend. Dit consortium bestaat uit Gloedcommunicatie, H4 Lease, Herwers, Stichting Kiemt en KplusV. Samen bedachten zij H2-Drive. Dat is een project dat waterstofrijders een H2-Stimuleringspakket biedt.

Wat houdt H2-Stimuleringspakket in?

Je krijgt 50 procent korting op het tanken van waterstof in Arnhem. Ook is er een introductietraining voor een waterstofauto. Bij een lege tank is er een ophaalservice. En er is ook vervangend vervoer als een tankstation uitvalt. Je moet wel een gevulde portemonnee meenemen voor de auto zelf, want die kost minimaal 80.00 euro.

Voorwaarden deelname

Om in aanmerking te komen voor het H2-Stimuleringspakket en aan H2-Drive mee te doen gelden een aantal voorwaarden. U moet in Nederland wonen of werken binnen een straal van 30 km rondom het centrum van Arnhem (postcode 6811 CX) gemeten via  afstand meten. Ook moet u na 11 december 2018 een waterstof-personenauto besteld hebben. Dit geldt voor zowel zakelijke als particuliere rijders en voor zowel lease als koop. Verder moet u het waterstoftankstation aan de Westervoortsedijk in Arnhem gebruiken. En, natuurlijk, moet u uw ervaringen delen met de H2-Community. Dit houdt ook in dat u uw geanonimiseerde rij- en tankdata ter beschikking stellen voor onderzoek.
Op  h2-drive.nl is meer informatie te vinden over H2-Drive en kunnen mensen een H2-Stimuleringspakket aanvragen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden