Herdenking gedwongen evacuatie 95.000 Arnhemmers

Foto: Gemeentearchief Arnhem

Op 24 september om 14.30 uur wordt bij het gedenkteken Evacuatie Arnhem aan het begin van de Apeldoornsestraat/ Jansbuitensingel de gedwongen evacuatie van 95.000 inwoners van Arnhem in 1944, herdacht.

Na de mislukte Slag om Arnhem krijgen op 24 september 1944 de Arnhemmers van de Duitse bezetters de opdracht om de stad binnen 48 uur te verlaten. Ongeveer 95.000 Arnhemmers pakken hun spullen. Ze denken binnen een paar dagen weer terug te mogen, maar zullen pas acht maanden later — na de bevrijding — weer terugkeren. Nog steeds heeft bevrijdingsdag voor Arnhem daarom een andere betekenis dan voor de rest van het land.

Gedwongen evacuatie

Op dinsdag 24 september aanstaande organiseert het Rode Kruis Arnhem de jaarlijkse herdenking van deze gedwongen evacuatie. De herdenking vindt plaats in het Velperpleinpark tegenover het voormalige Rembrandt Theater en begint om 14.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Minuut stilte

Burgemeester Marcouch, voorzitter Rode Kruis Jan Hutten en Ad van Liempt houden een toespraak. Ad van Liempt is journalist, historicus en schrijver van boeken over historische onderwerpen, vooral over de tweede wereldoorlog.

Na één minuut stilte worden bij het monument op de hoek van de Apeldoornseweg een krans en bloemen gelegd door de burgemeester, het Rode Kruis en evacuees.

Uitnodiging

De aanwezigen worden door de gemeente Arnhem uitgenodigd om na afloop een kop koffie te drinken bij restaurant JANS (Musis).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen