112

Rechters voor de klas tijdens Week van de Rechtspraak

Foto: Week van de Rechtspraak

Jongeren staan centraal tijdens de Week van de Rechtspraak. Daarom staan ook dit jaar rechters en juridisch medewerkers van rechtbank Gelderland voor de klas.

De juristen praten met leerlingen op middelbare scholen en het mbo over rechtspraak. Op een interactieve manier laten rechters zien hoe het recht werkt en vertellen vooral veel over hun eigen werk en de bijbehorende dilemma’s.

35 klassen in Gelderland krijgen een bezoek van rechters. Van Wijchen tot Doetinchem, van Barneveld tot Winterswijk gaan de juristen in gesprek met deze jongeren.

Onbekende wereld

Voor de meeste jongeren is de Rechtspraak een onbekende wereld, het staat ver van ze af. Ze denken niet dat ze ooit met een rechter in aanraking zullen komen. Toch kan dat zomaar gebeuren, bijvoorbeeld als hun ouders gaan scheiden of er problemen ontstaan door spijbelen, schulden, online pesten of een vechtpartij tijdens het uitgaan. De Week van de Rechtspraak is bedoeld om jongeren kennis te laten maken met het recht en de rechtspraak. Wat gebeurt er eigenlijk bij rechtbanken en gerechtshoven? Wat doen rechters en hoe komen zij tot een oordeel?

In de klas en online

De Gelderse gastlessen geven scholieren de kans om rechters het hemd van het lijf te vragen. Jongeren die liever online vragen stellen, kunnen terecht op Instagram @Rechtvoorjou

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden