Gelderland verlengt subsidieregeling energiebesparing particulieren

Arnhem – Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen Provinciale Staten voor desuccesvolle subsidieregeling energie-aanpak van woningen voor particulierenvoort te zetten. De huidige aanpak voor de na-isolatie van particulierekoopwoningen voldoet aan de verwachtingen en draagt bij aan de energiedoelstellingen uit het Prioritair Programma Energietransitite (PPE).

Arnhem – Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen Provinciale Staten voor de
succesvolle subsidieregeling energie-aanpak van woningen voor particulieren
voort te zetten. De huidige aanpak voor de na-isolatie van particuliere
koopwoningen voldoet aan de verwachtingen en draagt bij aan de energiedoelstellingen uit het Prioritair Programma Energietransitite (PPE).


De bestaande regeling loopt tot 2013 en wordt nu verlengd tot 2015. Gedeputeerde

Staten stellen voor 2013 en 2014 elk 4,8 miljoen euro (totaal 9,6 miljoen euro) beschikbaar. Nieuw in de verlengde regeling is dat nu ook glasisolatie voor subsidie in aanmerking komt en krijgen de gemeenten, die de isolatieregeling zullen uitvoeren, de mogelijkheid samenwerkende aanvragers extra te belonen. GS verwachten dat met voortzetting van de regeling opnieuw 20.000 woningeigenaren hun energieverbruik kunnen verminderen. Doel van de regeling is het stimuleren van eigenaren hun eigen woning te isoleren en daarmee het energiegebruik omlaag te krijgen.
Maximaal 500 euro

In de huidige regeling kunnen particuliere woningbezitters subsidie krijgen voor de isolatie van de begane grondvloer, gevel en dak van maximaal 500 euro per woning. De regeling wordt nu uitgebreid met glasisolatie (HR++ of beter). Alleen woningen gebouwd vóór 1980 met een maximale WOZ-waarde van 350.000 euro komen voor een bijdrage in aanmerking. De ervaring leert dat huiseigenaren eerder een subsidie aanvragen en dus tot isolatie van hun woning overgaan als gezamenlijk, met meer eigenaren, gelijktijdig een subsidie wordt aangevraagd. Om dit te stimuleren krijgen gemeenten de mogelijkheid om voor dergelijke aanvragen voor tenminste 6 woningen in straat, buurt of appartementsgebouw de bijdrage te verhogen tot 750 euro per woning.
Regeling succesvol
Uit een evaluatie van de huidige regeling blijkt dat het potentieel van belangstellenden nog groot is. Eén op de drie deelnemers aan de regeling zou zonder provinciale subsidie geen, of waarschijnlijk geen, isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren. Twee derde geeft aan dat de regeling de keuze voor isolatie heeft versneld. De doelstellingen van het PPE worden met de subsidieregeling behaald namelijk dat er (veel regionale) werkgelegenheid wordt gecreërd omdat het aanbrengen van de isolatiemaatregelen vooral door lokale of regionale bedrijven wordt uitgevoerd, de maandlasten van de burgers worden verlaagd en het energiegebruik afneemt. Provinciale Staten nemen op 26 september een besluit over de voortzetting van de subsidieregeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen