Beter zichtbaar met licht aan

Gastcolumn – Twan Kasterop van Autorijschool Twan geeft elke twee weken tips over verkeer gerelateerde dingetjes. Deze keer onder meer de do’s and don’ts van verlichting.

Het is bewolkt, doe jij dan je verlichting aan? Nee? En waarom is dat juist wel raadzaam? Als je iedereen met verlichting ziet rijden, is het dan niet een idee om dat ook te doen?

Bij veel auto’s gaat de verlichting automatisch, dus als zo’n systeem vindt dat de verlichting voeren veiliger is, doe het dan ook handmatig. Met licht aan ben je echt veel beter zichtbaar.

Let op je verlichting

Veel auto’s hebben tegenwoordig automatische DRL, DagRijVerlichting, die aangaat zodra je start. DRL is bedoeld van zonsopgang tot zonsondergang, dus alleen voor overdag. Hier gaan heel veel mensen mee in de fout. DRL is geen verlichting om mee in het donker te rijden en zeker niet in de stromende regen op de snelweg. Mijn auto heeft standaard DRL voor én achter. Sommige dure auto’s hebben het alleen voor. Op je dashboard is dan je hele verlichting aan, dus neem je aan dat je verlichting ook wel aan zal staan.…  dan kan het dus gebeuren dat je ongemerkt zonder achterlichten rijdt..

Signalen van anderen:

Signalen kun je ook van andere weggebruikers krijgen. Te denken valt aan als iemand met groot licht knippert. Wat bedoelen ze nou? Check dan altijd even wat het kan zijn. Heb jij je verlichting niet aan, zet deze dan aan of voer je zelf groot licht, dim dat dan weer.

Richtingaanwijzers, links en vooral rechts:

De richtingaanwijzer is ook zo’n mooi iets, zodat iedereen buiten jouw auto kan zien wat je gaat doen. Wist jij dat er voor rechtsaf ook een richtingaanwijzer op de auto zit….ja natuurlijk is dit cynisch bedoelt, want het gekke is dat mensen met inhalen wel de richtingaanwijzer naar links aandoen. Maar naar rechts ineens niet. Of bij een rotonde de richting niet aandoen als ze de rotonde verlaten. Wil jij net de rotonde op, moet je helemaal stoppen omdat een ander niet aangeeft dat hij er af gaat… Had je ook mooi vloeiend door gekund, is weer beter voor het milieu.

Dode hoek sensor (in de spiegel):

En over signalen gesproken, er zitten tegenwoordig ook van die icoontjes in de buitenspiegels. Zit er een auto in de dode hoek of schuin achter je en/of naast je dan licht dat op, rood of oranje. Dit hebben ze bedacht om zo te voorkomen dat je je zijdelings verplaatst terwijl er al iemand rijdt.

Toch gebeurt het nog veel te vaak dat mensen gewoon naar rechts schuiven terwijl dat icoontje nog brandt. Weet je nou niet hoe al die systemen werken (de technologie gaat ook zo hard) vraag het dan gewoon bij jouw garage/dealer. Of misschien is een Opfriscursus wel wat voor je. Dan krijg je gedegen uitleg en kun je jouw auto en alle opties optimaal benutten!

Er zijn nog tig signalen, we zullen daar later meer aandacht aan besteden. Fijn weekend en rijd veilig!

Alle All-in Pakketten bij Autorijschool Twan nu tijdelijk* inclusief één CBR Theorie-examen cadeau! *Deze actie loopt tot en met 2 maart. Gebruik maken van het theorie examen kan heel 2021. Je kunt direct starten met lessen, geen wachtrijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen