Arnhemse Open Monumentendag te voet en op de fiets

Foto: Wikipedia.nl

Traditiegetrouw openen Arnhemse monumenten in het tweede weekend van september hun deuren voor een breed publiek in het kader van Open Monumentendag. Dit jaar bestaat er veel onzekerheid over het organiseren van evenementen.

De uitdaging is om in deze bijzondere tijd tóch de aandacht te vestigen op het rijke aanbod aan Arnhemse monumenten, aldus de organisatie.

In Arnhem verscholen

Het spreekt voor zich dat er dit jaar minder monumenten hun deuren zullen openen dan je gewend bent. De volledige lijst is op  de website van Arnhem Open Monumentendag te vinden. Hier lees je bijvoorbeeld iets over de Parkstraat kerk. Daarnaast zijn er twee bijzondere monumenten-routes ontwikkeld in samenwerking met Theo Brink, Arnhemkenner en auteur van Het Nulboek, Arnhem uit de kunst.
De routes voeren mede langs verborgen, minder bekende plaatsen en sluiten zo aan bij het thema van dit jaar: In Arnhem verscholen. Je kunt op eigen gelegenheid op pad gaan, op gepaste afstand van elkaar, en zo toch meer leren over minder bekende monumenten in onze stad. De twee routes voeren langs markante gebouwen en verscholen kunstwerken in de openbare ruimte. Er is een wandelroute door Klarendal in Arnhem-Noord en een fietsroute door Malburgen in Arnhem-Zuid.

Wandelroute Klarendal

Verscholen plekken zijn er in de authentieke Arnhemse volkswijk Klarendal genoeg. De wijk bestaat grotendeels uit kleine woningen waarvan de eersten vanaf 1830 werden gebouwd. Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 van de vorige eeuw is een behoorlijk deel van die woningen vervangen tijdens de Stadsvernieuwing. De oude volkswijk is in de afgelopen vijftien jaar opgeklommen van aandachtswijk naar een goed functionerende en creatieve wijk. Ontdek met deze wandelroute de verscholen plekken en verhalen van klèrendoal.

Fietsroute Malburgen

De eerste woningen aan de zuidkant van de Rijn werden in 1937 in Malburgen gebouwd. De wijk is als tuindorp ontworpen door architect Grandpré Molière. De afgelopen vijftien jaar is de wijk veranderd van aandachtswijk naar prachtwijk. Deze fietsroute komt langs veel verscholen kunst en cultuur in Malburgen. Kenmerkend voor die kunst is de grote variatie in stijlen – bijna elke kunststroming is er wel vertegenwoordigd. Verder is het opvallend dat 40% van de kunstwerken in de afgelopen tien jaar is gemaakt. Langs de hele route zijn veel plekjes waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest.

Routeboekje

De routes zullen gepubliceerd worden in een routeboekje dat op verschillende uitgiftepunten in de stad gratis verkrijgbaar zal zijn. Ook is het boekje als pdf te downloaden via de website www.openmonumentendagarnhem.nl.
Daarnaast zullen enkele monumenten hun deuren openen, met inachtneming van de gebruikelijke coronamaatregelen.
Kijk op de website voor meer informatie over de verkrijgbaarheid van het routeboekje en de monumenten die hun deuren zullen openen.

Parkstraatkerk

Voor de achteloze voorbijganger is dit gebouw een oninteressant, bakstenen blok, verscholen tussen de prachtige 19e-eeuwse herenhuizen aan de Parkstraat 31a. Maar wie de moeite neemt verder te kijken, ontdekt een zeldzaam voorbeeld van de Nieuwe Haagse School, met originele elementen, waaronder bijzondere glas-in-loodramen. Zeldzaam voorbeeld van een kerk in de stijl van de Nieuwe Haagse School, ontworpen door H.B. Broekhuizen, met duidelijke invloeden van F.L. Wright. In de kerk zijn een aantal interessante originele elementen te vinden, zoals het orgel, de lampen en de glas-in-loodramen. Wist je dat
het gebouw invloeden toont van het werk van de beroemde architect Frank Lloyd Wright?

Monumenten in Arnhem

Bekijk alle monumenten in Arnhem hier.

What do you want to do ?

New mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen