Arnhem start experiment met gereguleerde wietteelt

De gemeenteraad in Arnhem heeft maandagavond met grote meerderheid een motie aangenomen, waarin burgemeester Kaiser wordt opgeroepen een experiment met gereguleerde wietteelt in Arnhem te gaan voorbereiden. Eerder dit jaar tekenden tientallen burgemeesters het wietmanifest dat oproept het wietbeleid te reguleren. Ook de Arnhemse burgemeester tekende het manifest.

De afgelopen maanden zijn er meerdere rechtszaken geweest tegen modeltelers. Deze telers betaalden gewoon hun belasting en hun stroom, teelden veilig en verantwoord, en veroorzaakten geen overlast. Doordat ze op een verantwoorde wijze teelden kregen ze van de rechters geen straf opgelegd. Dit juridisch precedent biedt nu de ruimte om af te wijken van de starre lijn van minister Opstelten van Justitie. Door de steun van de motie wordt de burgemeester van Arnhem nu opgeroepen gereguleerde teelt te gaan voorbereiden. De motie werd ingediend door D66, gesteund door SP, PvdA, GroenLinks en Partij van de Dieren. D66 Raadslid Suzan Kemperman, indienster van de motie: “Het is geweldig om te zien dat zo’n groot deel van de raad de achterdeurproblematiek serieus neemt en wil kijken naar échte oplossingen!”
Risico’s illegale teelt
Op dit moment wordt het verkopen van wiet gedoogd, maar is het telen nog steeds verboden. Coffeeshophouders moeten hun shop bevoorraden via het criminele circuit. Dit veroorzaakt onnodig grote gezondheidsrisico’s, omdat de sterkte, samenstelling en kwaliteit van de wiet niet gecontroleerd kan worden. Ook de veiligheid in woonwijken leidt hier zwaar onder. De illegale kweek, vaak in zolderkamertjes of flatjes, veroorzaakt regelmatig branden en overlast. Dit alles legt een enorme last op de capaciteit van de politie. Kemperman: “Een krom systeem, met verregaande negatieve gevolgen.”
Oplossing is reguleren
De oplossing voor deze problemen is volgens D66 simpel: het gebruik en de teelt van softdrugs legaliseren, zoals in Uruguay en de Amerikaanse staat Colorado al het geval is. D66 pleit hier al langer voor. In Nederland zijn we helaas nog niet zo ver, maar stap voor stap komen we in de goede richting. Kemperman: “Met het aannemen van deze motie zet Arnhem op de laatste politieke maandag van 2014 een grote stap in de goede richting.”
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen