Projectontwikkelaar moet Arnhem schadevergoeding betalen

jun 18 , 9:00 112
rechtbanklocate arnhem voorjaar 2023 eusebius
Projectontwikkelaar Beste Invest moet een schadevergoeding van bijna €380.000,- aan de gemeente Arnhem betalen.
Volgens de rechtbank heeft de projectontwikkelaar geen bewijs kunnen leveren dat ze toestemming had van een gemeenteambtenaar voor het kappen van twintig bomen om de renovatie van Villa Schoonheuvel te realiseren. Daarmee maakte Beste Invest inbreuk op het eigendomsrecht van de gemeente en handelde zij onrechtmatig.

'Onderlangs'

Beste Invest renoveerde Villa Schoonheuvel in Arnhem om daarin een aantal luxe appartementen te realiseren. De projectontwikkelaar wilde graag het uitzicht op de Rijn vanuit de appartementen herstellen. Dit uitzicht werd belemmerd door de dichte begroeiing op het talud onderaan de villa. Dit park 'Onderlangs' is eigendom van de gemeente. De projectontwikkelaar voerde overleg met twee gemeenteambtenaren over het herstel van de zichtlijnen vanuit de Villa.
In opdracht van Beste Invest werd begin januari 2021 een groot aantal bomen en struiken op het talud van de gemeente gekapt, gerooid en beschadigd. De gemeente eist dat Beste Invest deze schade aan haar eigendommen vergoedt. In totaal gaat het om een bedrag van bijna €3,8 ton.

Aanvoeren van bewijs

Volgens de projectontwikkelaar had zij toestemming van een ambtenaar van de gemeente voor het kappen van twintig bomen. Deze ambtenaar zou ook hebben toegezegd dat er geen kapvergunning nodig was omdat het ging om (achterstallig) onderhoud.
In het tussenvonnis van 26 juli 2023 stelde de rechtbank Beste Invest in de gelegenheid om dit te bewijzen. De projectontwikkelaar liet vervolgens een aantal betrokkenen als getuige verhoren door de rechtbank, onder wie twee ambtenaren.

Inbreuk op eigendomsrecht gemeente

In het eindvonnis van 12 juni 2024 heeft de rechtbank geoordeeld dat het Beste Invest niet is gelukt om het bewijs te leveren. Beste Invest heeft door het kappen en beschadigen van de bomen en struiken op het perceel van de gemeente inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht van de gemeente en dus onrechtmatig gehandeld. Beste Invest moet daarom de gevorderde schadevergoeding aan de gemeente betalen.