Arnhem start experiment legale hennepteelt voor coffeeshops

18 jun 2024, 9:15 Gemeenteberichten
hennepteeltpixbaymarijuana leaf 5315557 1280
Pixabay

Maandag 17 juni startten alle tien Arnhemse coffeeshops met de verkoop van gereguleerd geteelde cannabisproducten.

Met de gesloten keten van teelt naar verkoop beantwoordt de gemeente het verzoek van de Arnhemse gemeenteraad. Tijdens het experiment gaan zij na hoe telers hennep en hasj kunnen leveren aan de coffeeshops die legaal geproduceerd is en hoe zij op kwaliteit gecontroleerd hennep en hasj aan coffeeshops kunnen leveren en of de coffeeshops er op termijn in slagen om uitsluitend legaal geproduceerde producten te verkopen. Kijk ook hier .

Tien gemeenten

Tien gemeenten nemen deel aan de overgangsperiode van drie maanden, waaronder Arnhem. Zij doen in deze eerste fase ervaring op met het nieuwe systeem van teelt tot verkoop, geregistreerd in een track en trace systeem. De overheid wijst telers aan en stelt normen voor de kwaliteit van de producten. Coffeeshophouders nemen de producten af van deze telers, beveiligd aangevoerd door gecontracteerde bedrijven.

Ook hun niet-gereguleerde producten kunnen de coffeeshophouders de komende maanden nog verkopen, om die geleidelijk te vervangen voor legaal aanbod. Dan volgen vier jaren waarin de coffeeshophouders uitsluitend gereguleerde wiet- en hasjproducten verkopen van telers die de overheid heeft aangewezen.

Gevaar

De gemeente Arnhem neemt deel aan het experiment om drugscriminaliteit te bestrijden. Burgemeester Ahmed Marcouch: "Wij willen uitvinden of wij met legale wiettelers de illegale teelt tegen kunnen gaan. Want hennepkwekerijen in woningen en loodsen leveren veel gevaar op voor de publieke veiligheid en gezondheid in woonwijken en op werkterreinen, denk aan de branden die wij hebben meegemaakt en denk aan de explosies. Gereguleerde teelt en verkoop geven ons bovendien de mogelijkheid om toe te zien op de kwaliteit en geldstromen, van teler tot verkoper en gebruiker."

Breda en Tilburg startten een half jaar eerder met legaal telen en aanleveren van cannabis en Arnhem gaat de inzichten uit hun aanloopfase benutten.

Toezicht

De gesloten keten van teelt naar verkoop krijgt toezicht van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De gemeente houdt intussen toezicht op de naleving van de instructies voor de coffeeshophouders, terwijl het toezicht op de kwaliteit van de teelt voor rekening komt van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)

, evenals de verpakkingseisen met informatie over effecten, gezondheidsrisico’s en verslavingshulp.