112

Gevangenisstraf voor twee verkrachtingspogingen tijdens stapavond

Foto: Rechtbank.Illustratieve afbeelding

De Rechtbank veroordeelt een 19-jarige man, zonder vaste woon of verblijfplaats, voor een verkrachtingspoging van een vrouw in een club aan de Korenmarkt en een verkrachtingspoging van een vrouw op straat in Arnhem.

De man krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 18 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden.

Het voorval

In de nacht van 13 oktober 2023 ontmoette de man een vrouw tijdens het stappen in de club. De man duwde de vrouw later die avond richting een toilet hokje. Hij zei tegen haar dat hij seks wilde en betastte haar onder haar jurkje. Een omstander stuurde de man weg, maar de man kwam terug en viel de vrouw opnieuw aan. Hij duwde haar een toilet hokje in, liet zijn blote geslachtsdeel zien en trok de onderkleding van de vrouw naar beneden. Zij schreeuwde om hulp, maar de man legde een hand op haar mond en hield de deur van het toilet hokje dicht. Uiteindelijk stopte de man en vertrok, omdat omstanders vroegen wat er aan de hand was en op de deuren bonkten.
De man liep na deze aanval over straat in het centrum van Arnhem. Hij kwam een vrouw tegen en trok haar een donkere steeg in. Hij duwde haar op de grond en begon met het uittrekken van haar broek. Omstanders hoorden het gegil van de vrouw, ondanks dat de man een hand over haar mond probeerde te doen en trokken de man van de vrouw af.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens de advocaat van de man moet hij volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard, omdat hij tijdens de aanvallen mogelijk onder de invloed was van GHB die hij stiekem toegediend zou hebben gekregen door een onbekende. De rechtbank gaat hier niet in mee. De rechtbank stelt vast dat de man eerder bekend was met psychotische klachten en had de diagnose schizofrenie en zwakbegaafdheid. De rechtbank volgt het advies van de deskundigen om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Volwassenenstrafrecht

De advocaat van de man vroeg, gezien zijn jonge leeftijd, om toepassing van het jeugdstrafrecht. De rechtbank gaat ook hier niet in mee en volgt het advies van de deskundigen. Zij adviseren het volwassenstrafrecht toe te passen, omdat de man zelfstandig vanuit Syrië de reis naar Nederland maakte en er geen gezin is die hem pedagogisch bij kan staan.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank legt de man bijzondere voorwaarden op in het kader van zijn voorwaardelijke straf. Hij moet zich na zijn gevangenisstraf onder andere laten behandelen in een zorginstelling en meewerken aan begeleid wonen. Ook mag hij geen contact opnemen met de twee slachtoffers.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man bijna €30.000,- schadevergoeding aan een van de vrouwen betalen. Zij liep door het delict studievertraging op. Ook ontvangt zij smartengeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen