112

Grote brand verwoest migrantenwoningen in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

Maandagochtend 8 augustus rond 06.00 uur is de brandweer opgeroepen voor een woningbrand in Velp-Zuid. Bij aankomst sloegen de vlammen al uit de ramen.

De brandweer is met meerdere korpsen uitgerukt. Zij konden het pand niet betreden in verband met mogelijk instortingsgevaar. Een persoon is uit het raam gesprongen en brak hierdoor zijn been. Drie andere bewoners zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Huisvesting van arbeidsmigranten

De grote brand aan de was in de wijde omgeving te zien en te ruiken. Meerdere woningen zijn volledig verwoest.
Ooit zat er groentewinkel in het pand, maar al jaren worden de aaneengeschakelde woningen gebruikt voor huisvesting van arbeidsmigranten. Het is er een wirwar van kamertjes waarop meerdere personen wonen. Zo zouden er op dat moment ongeveer zo’n vijftig migranten verblijven. Deze waren die ochtend niet allemaal aanwezig en de ochtendploeg was al naar hun werk.

Al jaren zorgen

Buurtbewoners maken zich al jaren zorgen over het pand, overlast en vooral over de hoeveelheid bewoners.
In 2009 was er een keukenbrand, hierbij vielen geen slachtoffers. In 2014 vielen er twee slachtoffers doordat er een brandbom naar binnen was gegooid.
In 2020 kwam het pand in het nieuws doordat er achtentwintig personen besmet waren met Corona. Deze kregen een tijdelijk verblijf in Arnhem. Twintig andere moesten in quarantaine blijven in de woning aan de Willemstraat.

Blijft afgesloten

De huidige bewoners zijn opgevangen, om even bij te komen van de schrik, daarna zal er een andere woonruimte voor ze gezocht worden door de eigenaar/bureau waarvoor de migranten werken. Een deel van de Willemstraat en Hugo de Grootstraat blijft afgesloten totdat de voorgevels zijn gesloopt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen