112

Skylar Madlon winnaar Studentenstrijd 2021

Foto: Stichting Legal Valley

Met haar essay De aanvullende werking van mediation is HAN-studente Skylar Madlon de winnaar van de Studentenstrijd 2021. Dit maakte de voorzitter van de jury bekend tijdens het kenniscafé van Stichting Legal Valley op donderdag 10 juni.

Naast een publicatie van haar essay op deze website nam Skylar ook een geldbedrag van €750,- mee naar huis, aangeboden door Stichting Legal Valley en overhandigd door Rechtbankpresident Margreet Blaisse. Daarnaast wonnen alle drie finalisten een door hen opgegeven stagedag bij de rechtbank Gelderland.

Verschillende vormen

De drie finalisten gaven allemaal hun mening over de stelling Rechter versus conflictbemiddelaar, aanvulling of concurrentie? Dit onderbouwden ze met argumenten en op geheel persoonlijke wijze. Nieuw dit jaar was dat studenten op verschillende manieren hun standpunt konden verwoorden. Dat deden ze dan ook. Zo kozen de finalisten met een essay, een Tedtalk of podcast allemaal voor een andere vorm als inzending.
De rechtbank biedt de drie finalisten graag een stagedag aan. Uit hun werk sprak een grote betrokkenheid bij het belangrijke werk van de rechtspraak en alle drie inzendingen nodigden uit tot verder gesprek over dit onderwerp. Dat kan tijdens de stagedag.

Juryrapport

De drie finalisten maakten een compleet ander eindproduct, maar lagen qua beoordeling dicht bij elkaar. De eerste prijs ging naar Skylar Madlon, eerstejaars student rechten bij de HAN voor haar essay De aanvullende werking van mediation. (pdf, 382,3 KB). “In een helder geschreven betoog werpt Skylar de vraag op of de rol van rechter en mediator elkaar niet bijt. Skylar kiest voor een prikkelende vraagstelling en werkt haar antwoord zorgvuldig uit, door met goede argumenten en een heldere lijn tot een duidelijke conclusie te komen. Ze zoekt naar mogelijkheden om mediation effectief in te zetten. Daarmee heeft zij duidelijk oog voor de maatschappelijke betekenis van mediation. Het essay is volledig in haar beknoptheid en prettig geschreven,” zo luidt het juryrapport.

Gedeelde tweede prijs

De twee andere finalisten, Isabel Dias Jones en Sarah Karsten, eindigden op een gedeelde tweede plaats. Isabel schetste in haar Tedtalk twee situaties die vaak diep ingrijpend zijn: echtscheiding met jonge kinderen en heftige beschuldigingen en een situatie van schulden waar de problemen zich opstapelen. De Tedtalk getuigde volgens de jury van lef en zette bovendien aan tot nadenken.
Sarah maakte een podcast over mediation in het straf- en bestuursrecht. De jury prijsde de bijdrage van Sarah waarin zij inhoudelijk echt aan de slag is gegaan met de probleemstelling.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden