Coach en aanvoerder Jong Oranje verheugen zich op thuistoernooi

Foto:

De volleybalsters van Jong Oranje spelen van 25 t/m 27 april het EK-kwalificatietoernooi in Arnhem. Jong Oranje moet in sportcentrum Valkenhuizen Montenegro, Roemenië en Tsjechië verslaan om zich te plaatsen voor het EK, dat in augustus in Finland en Estland wordt gespeeld. Een vooruitblik op dit belangrijke toernooi met bondscoach Matt van Wezel en aanvoerder Britt Bongaerts.

Matt van Wezel is alweer voor het vierde jaar op rij coach van Jong Oranje. Daarnaast is hij samen met Saskia van Hintum ook eindverantwoordelijk voor het Talent Team Papendal/Arnhem, het competitieteam dat uitkomt in de nationale eredivisie. Zo heeft hij het grootste deel van zijn Jong Oranje selectie het hele jaar onder zijn hoede.
Fysiek sterker geworden 
“Het is een enorm voordeel dat een groot deel van het Jong Oranje team ook gedurende het clubseizoen samenspeelt”, vertelt Van Wezel. “De meiden zijn afgelopen jaar veel sterker, sneller en lichtvoetiger geworden. Dit is mede te danken aan onze fysieke trainer Teun Thomassen, die geweldig werk verricht. Naast de fysieke ontwikkeling hebben de speelsters weerstand opgebouwd door veel met elkaar in het veld te staan. Daar hopen we deze zomer de vruchten van te plukken.”
 
Niet alle speelsters van Jong Oranje komen ook uit voor het Talent Team, sommige talenten spelen voor reguliere clubs zoals VC Sneek, VV Amsterdam of Vocasa. Van Wezel ziet dit niet als een probleem. “Deze speelsters trainden afgelopen seizoen een dag per week met ons mee en weten precies in welke structuur Jong Oranje speelt”, vertelt Van Wezel.
“Samen met Tsjechië favoriet” 
In Arnhem hoopt de bondscoach zich met zijn team rechtstreeks te plaatsen voor het EK, dat in augustus in Finland en Estland wordt gespeeld. Als Jong Oranje drie wedstrijden wint, plaatst het zich rechtstreeks voor het EK. Eindigen de talenten op de tweede plaats (of als beste nummer drie), dan krijgt het team in juli nog een laatste kwalificatiekans. “Het zou erg prettig zijn als wij ons in Arnhem direct weten te plaatsen”, zegt Van Wezel verwachtingsvol. “Ik denk dat wij samen met Tsjechië favoriet zijn. Montenegro en Roemenië zijn outsiders. Het is mooi dat we het sterke Tsjechië treffen op de laatste dag. Zo leren we hoe het is om een finale te spelen.”
 
Britt Bongaerts 
Eén van de speelsters die zich in Arnhem probeert te kwalificeren voor het EK is Britt Bongaerts. De 17-jarige Bongaerts is aanvoerder en eerste spelverdeler van Jong Oranje en komt uit Roermond. Op haar 14e koos Bongaerts voor topvolleybal en ging ze intern bij het Talent Team. Nu al mag ze af en toe meetrainen met de A-internationals van bondscoach Gido Vermeulen.
 
“14 jaar is inderdaad een jonge leeftijd om uit huis te gaan”, beaamt Britt Bongaerts. “In het begin moest ik behoorlijk wennen maar uiteindelijk word je heel snel zelfstandig. We zijn ook altijd goed begeleid, bijvoorbeeld door een life skills coach. En eten konden we gelukkig altijd in het restaurant op Papendal, want koken is niet mijn sterkste punt!”
“Oranje is droom” 
Bongaerts staat te boek als een van de grootste talenten van haar lichting. Ze mag al regelmatig meedoen aan de zogenaamde wintertrainingen, die bondscoach Gido Vermeulen tijdens het clubseizoen organiseert voor de A-internationals die in Nederland en Duitsland spelen. “Het is echt superleuk om daar aan te mogen deelnemen”, vertelt Bongaerts enthousiast. “Aan die trainingen doet ook Femke Stoltenborg mee, de spelverdeelster van het grote Oranje. Van haar kan ik echt veel leren. Mijn droom is ook het Nederlands team te halen. Daarnaast zou ik graag in een buitenlandse competitie volleyballen.”
 
Bongaerts, die dit jaar examen doet in 5 Havo, verheugt zich op het EK-kwalificatietoernooi in eigen land. “Het is extra leuk om thuis te spelen, dat hebben wij vorig jaar meegemaakt tijdens de EYOF in Utrecht”, herinnert de Limburgse zich. “We hoeven geen vermoeiende reis te maken en al mijn vrienden en familie kunnen komen kijken. Ik vind het moeilijk om onze kansen in te schatten maar ik denk dat het mogelijk moet zijn om ons direct te plaatsen voor het EK. Daar gaan we in ieder geval wel voor!”
Programma:
Vrijdag 25/4: 
16:00 uur Roemenië – Tsjechië
18:30 uur Nederland – Montenegro
 
Zaterdag 26/4:
16:00 uur Tsjechië – Montenegro
18:30 uur Roemenië – Nederland
 
Zondag 27/4:
15:00 uur Montenegro – Roemenië
17:30 uur Tsjechië – Nederland
Kaarten voor de wedstrijden zijn te bestellen via: 
Voorlopige selectie: 
Spelverdeler: Britt Bongaerts en Charlotte Haar (beiden: Talentteam Papendal/Arnhem)
Midden: Juliet Lohuis, Marjolijn Oskam, Nicole Oude Luttikhuis en Tessa Polder (allen: Talentteam Papendal/Arnhem)
Passer/loper: Romée Polman en Lynn Braakhuis (beiden: Talentteam Papendal/Arnhem) en Marrit Jasper en Ilse Janssen (beiden: VC Sneek)
Diagonaal: Daphne Knijff (Talentteam Papendal/Arnhem), Nika Daalderop (VV Amsterdam) en Joëlle Vilé (VoCASA)
Libero: Janieke Popma (VC Sneek) en Benthe Olde Rikkert (Krekkers)
(de selectie wordt voor het toernooi teruggebracht naar twaalf speelsters)
Op de foto: Jong Oranje, dames selectie 2014; foto © Ronald Hoogendoorn
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen