Arnhem landelijk meest afhankelijk van contant geld

Foto: Unsplash

Door de coronacrisis gaan we in een versneld tempo richting een cashloze samenleving. Nu ook steeds meer banken hun klanten laten betalen voor geldopnames, lijkt er een einde te komen aan de voordelen van contant geld. Arnhem is echter een uitzondering: 84 procent van de inwoners van onze stad betaalt nog steeds het liefst cash.

De toekomst van cash

Spaarplatform Raisin.nl analyseerde de betaaltrends van de afgelopen jaren om te voorspellen wanneer – als de trend zich op dezelfde manier voortzet – Nederland een cashloze samenleving wordt.

Op basis van het betalingsgedrag van de afgelopen jaren (inclusief 2020) zou Nederland al in 2029 volledig cashloos kunnen zijn. Volgens het onderzoek heeft de coronapandemie de evolutie naar een cashloze samenleving met 2 jaar en 7 maanden versneld. Als we 2020 buiten beschouwing zouden laten, zou Nederland pas in 2032 volledig cashloos zijn.

Arnhem meest afhankelijk van contant geld

Volgens het onderzoek van Spaarplatform Raisin is Arnhem het minst klaar voor een cashloze samenleving. Onze stad scoort 84 punten in de index, wat betekent dat Arnhemmers het meest gebruik kunnen maken van contant geld. In Arnhem heb je nog voldoende opties om cash uit de muur te halen; zo zijn er per 100.000 inwoners 20 geldautomaten. Van alle geldautomaten kun je bij 45 procent papiergeld storten en bij 6 procent muntrollen opnemen. Bij 12 procent van de geldautomaten kan er een sealbag met cash gestort worden. Voor veel Arnhemmers zou een contantloze maatschappij nog een flinke omschakeling betekenen.

Uitkomsten onderzoek:

  • Als de trend zich zo voortzet, kan Nederland al in 2029 volledig cashloos zijn;
  • De coronapandemie heeft deze evolutie met 2 jaar en 7 maanden versneld;
  • Arnhem is de stad die het minst klaar is voor een cashloze samenleving;
  • Hoofddorp zou het meest klaar zijn voor een contantloze maatschappij;
  • In Spanje zijn ze nog het meest afhankelijk van contant geld, gevolgd door Cyprus en Portugal;
  • Finland is het euroland dat het meest klaar is voor een samenleving zonder cash;
  • Ons eigen Nederland eindigt op de tweede plaats, gevolgd door Estland.

De toekomst van cash

Spaarplatform Raisin.nl analyseerde de betaaltrends van de afgelopen jaren om te voorspellen wanneer – als de trend zich op dezelfde manier voortzet – Nederland een cashloze samenleving wordt.  Op basis van het betalingsgedrag van de afgelopen jaren (inclusief 2020) zou Nederland al in 2029 volledig cashloos kunnen zijn. Volgens het onderzoek heeft de coronapandemie de evolutie naar een cashloze samenleving met twee jaar en zeveb maanden versneld. Als we 2020 buiten beschouwing zouden laten, zou Nederland pas in 2032 volledig cashloos zijn.

Voor en nadelen cashloze maatschappij

Ondanks dat er steeds meer geldautomaten verdwijnen, gelden voor de bereikbaarheid ervan regels. Zo is er door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) een norm opgesteld waardoor iedereen in een straal van 5 kilometer een Geldmaat in de buurt moet hebben. Daarnaast is voor 15% van de bevolking – zo’n 2,5 miljoen Nederlanders – contant geld van essentieel belang.

Een cashloze maatschappij heeft voor- en nadelen, aldus een woordvoerder van Raisin. Zo is het veiliger tegen diefstal en het gebruik van nepgeld. Ook kan het witwassen van crimineel geld makkelijker worden tegengegaan en kan het helpen in de strijd tegen zwartwerk. “Daarentegen zijn er ook nadelen aan een cashloze maatschappij. Denk aan de mensen die afhankelijk zijn van contant geld of de anonimiteit van contant geld op prijs stellen, maar ook cyberaanvallen, de kans op storingen of een negatieve spaarrente kunnen voor velen tegenargumenten zijn. Het is belangrijk om een alternatief betaalmiddel te hebben om op terug te kunnen vallen.”

Lees hier het volledige onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen