Huis kopen in Arnhem lastiger dan ooit

Foto: Arnhem Nieuws

De woningmarkt zit op slot en het is lastiger dan ooit om een huis te kopen. Het te koop staande aanbod daalt ontzettend hard, terwijl de huizenprijzen blijven stijgen.

In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2021 voor een gemiddeld verkochte woning 385.000 euro betaald. Makelaar Mark Doppenberg van Hendriks Makelaardij licht de cijfers toe van de Arnhemse woningmarkt.

Woningaanbod nog nooit zo hard gedaald

Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er in Nederland ruim 17.500 woningen te koop. Ter vergelijking: dit is 42% minder dan één jaar eerder en 31% minder dan het vorige kwartaal. De daling van het te koop staande aanbod is nog nooit zo hard gegaan. In Arnhem werden er 227 woningen aangeboden in het eerste kwartaal van 2021, wat neerkomt op de helft minder dan een jaar eerder.

De gevolgen van het schaarse aanbod zijn goed zichtbaar op de woningmarkt. Volgens berekeningen van de NVM heeft een woningzoeker in Arnhem slechts keuze uit 1,3 woningen. Mark Doppenberg licht toe: “Er is nog nooit zo weinig keuze geweest voor de koper. Snel schakelen is vereist om een huis überhaupt te kunnen bezichtigen. Woningen tot 400.000 euro zijn het meest gewild en de wachtlijsten voor een bezichtiging voor zo’n huis zijn enorm.”

Grootste prijsstijging in 20 jaar

De ongekende prijsstijgingen van 2020 zetten in het eerste kwartaal van 2021 versneld door. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2021 385.000 euro betaald voor een gemiddeld verkochte woning. De verkoopprijs ligt daarmee 14,7% hoger dan een jaar eerder. Rond de eeuwwisseling was de laatste keer dat er in één jaar tijd een prijsstijging van bijna 15% was.

Doppenberg ziet ook de prijzen in zijn werkgebied stijgen: “In Arnhem lag de gemiddelde verkoopprijs van een huis op 356.000 euro. Dit is 22,9% hoger dan een jaar eerder en 6,9% hoger dan het laatste kwartaal van 2020. De grootste prijsstijging is terug te zien bij vrijstaande woningen.”

Het nieuwe normaal: overbieden

Overbieden is het nieuwe normaal op de hedendaagse woningmarkt. Veel mensen doen een bod dat hoger ligt dan de vraagprijs. In Nederland wordt meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In Arnhem betaalt een groter deel van de kopers meer dan de vraagprijs. Mark Doppenberg vertelt: In mijn werkgebied wordt 65% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Eigenlijk is overbieden de standaard geworden.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden