Geldautomaat Geldmaat met spraak

Foto: Geldmaat

De geldautomaten van Geldmaat, het gezamenlijke netwerk van gele pinautomaten van Rabobank, ING en ABN AMRO, worden voorzien van spraakondersteuning. Daarmee wordt het voor mensen met een visuele beperking mogelijk om geld op te nemen.

De automaten zijn vandaag, woensdag 12 augustus, geïntroduceerd.

Oogvereniging

Erik Kwakkel, CEO van Geldmaat: “We vinden het belangrijk dat iedereen geld kan opnemen of storten bij onze automaten, ook mensen met een visuele beperking. Daarom hebben we voor de ontwikkeling van deze spraakfunctie de hulp gezocht van de Oogvereniging. Geldautomaten van Geldmaat zijn er voor iedereen.”
Met de introductie van spraakondersteuning gaat een grote wens van de Oogvereniging in vervulling. Volgens de belangenbehartiger van alle mensen met een oogaandoening in Nederland is financiële zelfstandigheid een belangrijk onderdeel voor mensen met een visuele beperking om zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Een belangrijk onderdeel daarvan is financiële zelfstandigheid. Luuk-Jan Boon, directeur bij de Oogvereniging, licht toe: “Zelf geld op kunnen nemen, het is voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is het echter niet voor mensen met een visuele beperking. Geldautomaten zonder spraak kunnen ze niet bedienen, want hoe weet je welke keuze je moet maken als je het scherm niet kan lezen? We zijn daarom heel blij met de introductie van geldautomaten met spraak. Mensen met een visuele beperking kunnen nu, net als iedereen, zonder hulp geld opnemen.”

Schermen ook aangepast

Behalve de spraakfunctie zijn ook de schermen van de automaat helemaal aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. Na het insteken van een oortelefoon wordt op de geldmaat per scherm een instructie gegeven over de acties en opties. Verder worden speciale schermen met een hoger contrast weergegeven.
De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen getest door leden van de Oogvereniging. Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer twee duizend geldmaten met de spraakfunctie verspreid over heel Nederland.

Geldmaten in Arnhem

Volgens de planning komen er geldmaten in juli en augustus in Arnhem. Kijk hier voor meer informatie.
De gemeente is onderverdeeld in (winkel)gebieden. Aan de logo’s zie je welke aanbieders van geldautomaten in een (winkel)gebied aanwezig zijn.
Op de planning staat:

  • Welke aanbieders er begin juli 2020 zijn.
  • Welke aanbieders er eind augustus 2020 zijn.

Op de planning is niet zichtbaar hoeveel automaten er in een (winkel)gebied aanwezig zijn. Kijk voor de meest actuele situatie en de precieze adressen waar je geld kunt opnemen en storten op de locatiewijzer.

Contant betalen

Er wordt steeds minder contant betaalt. Wil je meer weten over contant betalen in Nederland? Kijk dan op de website van Betaalvereniging Nederland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden