Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt bij Bizar-Bazar

Foto: Nationaal Restauratiefonds

Op zaterdag 16 november ontvingen negen initiatiefnemers van een herbestemming van een monumentale kerk of kapel de Pieter van Vollenhovenprijs. Bizar-Bazar aan de Spoorwegstraat was een van de winnaars.

Met de uitreiking van de herbestemmingsprijs wil de jury extra aandacht geven aan het behoud van monumentale kerken in ons land.

De prijs werd uitgereikt in de Lutherse kerk in Arnhem, waar nu Bizar-Bazar gevestigd is. Dat gebeurde door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Ingrid van Engelshoven.

Met de prijs, toegekend door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten, wil Pieter van Vollenhoven zijn waardering uitspreken voor de initiatiefnemers van deze herbestemmingen. “Het zijn allemaal voorbeelden van geslaagde herbestemmingen van religieus erfgoed. Kerken of kapellen, die door het doorzettingsvermogen van deze initiatiefnemers behouden blijven. Daarvoor heb ik grote waardering.”

Religieus erfgoed

De prijs werd in 2012 voor de eerste keer uitgereikt. In de afgelopen jaren werden zeven initiatiefnemers geëerd met deze bijzondere prijs. Herbestemmen van monumenten is vaak een lastige opgave. Dit geldt voor alle typen monumenten, maar in het bijzonder voor religieus erfgoed. Om die reden heeft de jury ervoor gekozen om de prijs dit jaar uit te reiken aan negen kerken en kapellen die zich dit jaar voor de prijs hadden aangemeld. Ieder jaar is er een geldbedrag van € 10.000,-  beschikbaar. Dit jaar wordt dit bedrag verdeeld onder de negen winnaars.

 De winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs van dit jaar zijn:

  • De Eben Haezer kerk in Appingedam, het oudste en nog functionerende Molukse kerkgebouw in Nederland. Door de inzet van Stichting Oude Groninger Kerken is de kerk nu ook een informatiepunt over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap.
  • De Petrus in Vught is een cursus- en ontmoetingscentrum geworden met onder meer een bibliotheek, leescafé, wereldwinkel, VVV, Welzijn Vught en het Vughts Museum. De Stichting tot behoud van DePetrus heeft zich voor deze herbestemming sterk gemaakt.
  • Eigenaresse Mirella Kreger gaf de Lutherse kerk in Arnhem de functie van hotel en restaurant, genaamd Bizar-Bazar.
  • Familie Den Hertog realiseerde vanuit hun persoonlijke binding met Het Witte Kerkje hun twee generaties woonhuis en een Bed & Breakfast, een gemeentelijk monument in Zevenhoven.
  • Door de inzet van Stichting Cuyperskerk biedt de Cuyperskerk in Sas van Gent nu ruimte aan een restaurant, versmarkt, brouwerij en diverse evenementen.
  • Judith Rimmelzwaan was een van de initiatiefnemers die de Kapel van het Beggarden Klooster in Roermond herbestemde tot woonhuis.
  • Het neogotisch kerkje in Laag-Keppel heeft door de inzet van de familie Hulshof van Kunst of Art de functie van een galerie, kunstuitleen, ervaringsatelier en tentoonstellingsruimte gekregen.
  • In de St. Willibrorduskerk in Hooge Zwaluwe kan nu gedineerd worden in het restaurant Onze kerk. Familie Simonis heeft deze herbestemming kunnen realiseren.
  • De Zaandijkerkerk in Zaandijk biedt door de inzet van Stadsherstel Amsterdam en de Vereniging Zaans Erfgoed na de herbestemming onderdak aan jongeren met een autistische stoornis

Bizar-Bazar

Bizar-Bazar bewaarde de authentieke details van de Lutherse kerk in de nieuwe inrichting.

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden